Nove zvijezde sjeverne Hrvatske

Štampar je predstavio dva vina iz mladih vinograda sa znamenitog Mađerkinog brega

Foto: Matej Marjanović
Štampar je predstavio dva vina iz mladih vinograda sa znamenitog Mađerkinog brega
21.11.2024.
u 08:30
Doista spektakularnom večerom u Mano2, jednom od najboljih zagrebačkih vinara, David Štampar predstavio je 360 Mađerku i Pušipel Mađerku, prva s položaja upravo na Mađerkinu bregu
Pogledaj originalni članak

Mađerkin breg krasno je mjesto nedaleko Čakovca. Na njemu je izgrađen vidikovac s kojega za lijepa vremena, kažu a vjerujemo da bi to doista moglo biti istinito, pogled puca čak do Slovačke. Ondje su i vinogradi dvaju cijenjenih međumurskih vinara, Cmrečnjaka i Štampara. Posljednjih godina oni su simbol snažnog kvalitativnog iskoraka međimurskog vinarstva s medaljama koje dolaze s brojnih uglednih natjecanja, poput Decantera. Njima, dakako, treba pribrojati i vinariju Dvanajščak Kozol. Upravo ovog tjedna Štampar je predstavio novo svoje vino, 360 Mađerku.

Foto: Matej Marjanović

Vino predstavljeno u Mano2, jednom od najboljih zagrebačkih restorana blend je triju bordoških sorata, cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca uzgojenih upravo na Mađerki, najvišem vinogradarskom položaju u Međimurju. Samo ime sugerira da se doista s tamošnjeg vidikovca gleda prema sve četiri strane svijeta, kao i tri države, možda, dakle, i četiri. Svojevrstan je bonus za brojne gosti večeri posvećene jednoj od vodećih vinarija Bregovite Hrvatske i Međimurja bila je i premijera vina Pušipel Mađerka, drugog Štamparova single vineyarda, napravljenog od grožđa iz vinograda također na Mađerki. A grožđe za 360 Mađerku dolazi s vrha brežuljka, položaju na 341 metar nadmorske visine. Poznato je već kako je svoj novi smjer vinarija Štampar pronašla kada ju je David Štampar naslijedio od oca počevši praviti vina prema svojem ukusu i viziji. Pretočio je znanje stečeno na Agronomskom fakultetu u Zagrebu u autentična vina položaja vinograda svoje obitelji koja bavljenje vinogradarstvom bilježi još od 1913. godine.

Foto: Matej Marjanović

- Naša je misija ponajprije pobrinuti se da se tipična obilježja vina iz Međimurskog vinogorja očuvaju i unaprijede. Ne trčimo za tijelom i punoćom, niti prenaglašenim aromama iz drva, nego upravo suprotno, naglašavamo lakoću, svježinu i aromatičnost, ne gubeći pritom supstancu, slojevitost i sortni karakter. O svim vinima promišljamo na takav način, a 360 Mađerka, iako je crno vino, svojim se izričajem uklapa u taj naš svjetonazor. Stvarajući je imali smo na umu bordošku eleganciju i međimursku svježinu i vjerujem da smo uspjeli, govorio je David Štampar.

Foto: Matej Marjanović

Večer za koju je slijedove jela pripremao sjajni chef Mano2 Hrvoje Kroflin morali su se poklapati sa Štamparovim vinima koja su uz 360 Mađerku i Pušipel Mađerku predstavljenima gostima, a to su bili pjenušac Urban White, Štampar Sauvignon te Štampar Pinot sivi oba berbe 2023. Treba li trošiti riječi da je Hrvoje Kroflin ponovo nadmašio očekivanja publike te uz pomoć sommeliera Tomislava Mikinca i Marka Rundeka koji je donedavno radio upravo u Mano2 uspio napraviti sparivanje kojemu je malo tko mogao nešto prigovoriti. Upravo je Pušipelom classic 2023 s Mađerke večer otvorena gdje je vino pokazalo lepšravost i lakoću jasno naznačavajući odakle dolazi, riječ je o mladim Štamparovim vinogradima s pozicije o kojoj ćemo, izgleda, još dosta slušati, Mađerke.

Foto: Matej Marjanović

Poznat je Štamparov pjenušac Urban White extra brut, ovdje je ponuđena berba 2021. koja je tražila par u kompleksnom umaku carbonari od jaja poširanog u pačjoj masti s prosienjacima i crnim trubačama u vrhnju s jadranskim škampima, vlascem i Pedro Ximenez sherryjem. Ali, pjenušac čije su ranije berbe već osvajala zlata na Decanteru, može sa svakim jelom, Nevjerojatan par, adekvatan nagovještaj nastavka večeri. Capeletti s čičokom, umakom od reduciranog soka buče, ukiseljenom i polusuhom bučom išli su sa Sauvignonom berbe 2023. Bio je to dobro odabran par jer zlatni Decanter nositelj je Štamparove ponude, uspješan i na obali što je priznanje za jedno vino sa sjevera Hrvatske. Citrusni tonovi, bazga, svježa zelena paprika, karakteristike su koje će vam nabrojati svatko zainteresiran za vino tko je probao ovaj Sauvignon uz to da su ostatak šećera i kiseline odlično izbalansirane pa je ovo doista jedno kompletno vino. Koje je svoj par dobilo u Kroflinovom jelu.

Foto: Matej Marjanović

Zagreb je posljednjih godina znatno napredovao po pitanju ponude ribljih specijaliteta. No, list kojeg smo probali u Mano2 jest nešto posebno unatoč toga. Prženi file u umaku od smeđeg maslaca i crnog tartufa uz prilog mladih mahuna izazivao je Pinot sivi 2023. na dvoboj u kojem je vino prepuno nota voća i bilja imalo težak zadatak. Rezultat koji treba biti, neriješeno, odnosno savršena kombinacija, po nama jelo večeri, a to tada u Mano2 nije bilo lako. Sve do sada zapravo je otvaralo put zvijezdi večeri, 360 Mađerki. Vino u skladu s vizijom Davida Štampara, elegantno i svježe, note bobičastog voća, višanja pa onda i nešto cvijeća posluženo je s malim iznenađenjem, izborom sireva. I to je bila sjajna ideja, jer se na taj način moglo vino doživjeti na više načina. Odluka je kod 360 Mađerke samo da li ga popiti odmah ili pričekati koju godinu, jer sigurni smo da je vino spremno dati još i više. Nesumnjivo je Štampar pokazao kako su mladi vinogradi s Mađerke temelj vrlo uzbudljivih vina u budućnosti koja će imati nelak zadatak nadmašivanja dva prva, Pušipela i 360 Mađerke. Možda i u društvu s jelima Mano2 kao što je završno, sjajna dekonstrukcija makovnjače kojoj je temelj bio sladoled od – maka. I to je omogućilo još jedno sparivanje s novim ponosom vinarije, 360 Mađerkom.

Foto: Matej Marjanović

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.