Izražena i među djecom

Strahujete od gubitka mobitela? Patite od nomofobije

Foto: Thinkstock
Strahujete od gubitka mobitela? Patite od nomofobije
10.09.2015.
u 00:00
Riječ dolazi od “no mobile phone phobia”, a najviše problema s njom imaju stanovnici Azije, posebno Južne Koreje i Japana
Pogledaj originalni članak

Neprestano provjeravate zaslon svog mobitela iako za tim nema stvarne potrebe, osjećate tjeskobu kada ste bez mobilnog telefona, zapostavljate stvarni društveni život zbog mobitela, budite se noću kako biste provjerili je li sve u redu s uređajem? Ovo su samo neki od znakova da imate problem s nomofobijom, odnosno strahom od gubitka mobilnog telefona. Riječ dolazi od “no mobile phone phobia”, a najviše problema s njom imaju stanovnici Azije, posebno Južne Koreje i Japana, gdje je ovisnost o pametnim telefonima, posebno među mlađom populacijom, poprimila ozbiljne razmjere.

Posljednje istraživanje tamošnjih znanstvenih ustanova pokazalo je da je problem izražen već u najranijoj dobi jer od tisuću ispitanika u dobi između 11 i 14 godina njih čak 70 posto ima pametni telefon, a 25 posto panično se boji da će ga izgubiti. Pametni telefoni postali su nezaobilazni dio svakodnevice u većini zemalja, no u Aziji, gdje su izumljeni štapovi za selfie i znakovi za izražavanje osjećaja putem mobitela, situacija je pomalo alarmantna.

Mladići i djevojke na smartphoneu provode u prosjeku 5,4 sata i pretvaraju se u prave ovisnike. Počele su se formirati i supkulture povezane s mobitelima, među njima i keitai, čiji članovi koriste smartphone tijekom obroka, a prije no što počnu jesti, svako jelo fotografiraju i fotografiju objavljuju na društvenim mrežama. Sve je više nesreća povezanih s uporabom mobitela, čijih je korisnika samo u Aziji 2,5 milijarde, pa su tako nedavno vatrogasci iz rupe na gradilištu spašavali ženu koja je u nju upala jer je hodala i provjeravala poruke na Facebooku.

Liječnici su se posljednjih godina ozbiljno prihvatili liječenja nomofobije, i to nakon slučaja djevojke iz Južne Koreje kojoj je, prema vlastitom priznanju, “mobitel postao svijet u kojem živi”. Kazala je da bi joj srce prestalo kucati kada bi ga izgubila, popustila je u školi i izgubila interes za sve ostale aktivnosti, nakon čega su je roditelji odveli na liječenje.

>> Nomofobija – najrašireniji strah diljem svijeta

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.