Prvi pokusni let

Turistički svemirski brod Enterprise prvi put na nebu

Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (2)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (3)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (4)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (5)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (6)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (7)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (8)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (9)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (10)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (11)
Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactic Enterprise (1)
23.03.2010.
u 18:32
Dvotrupni matični zrakoplov koji nosi svemirsku letjelicu prvi je put poletio s teretom zbog kojega je tako neobično građen. Predstoje još mnogi pokusi.
Pogledaj originalni članak

U svemirskoj luci Mojave, gdje su pogoni graditelja svemirskih brodova Scaled Composites, prvi je put tlo pod kotačima izgubio Virginov turistički svemirski brod Enterprise. Na kružni let ponio ga je iz graditeljskog hangara tvrtke Scaled Composites matični dvotrupni zrakoplov Eve.

– Dva sata i 54 minute u zraku sve do visine od 13.500 metara za nas su veliki korak – rekao je konstruktor Burt Rutan. Testovi na turističkim letjelicama Virgin Galactica završili bi se ove ili početkom sljedeće godine, najkasnije do ljeta, kada bi prvi svemirski turisti brodom sa šest sjedala u dvosatnom letu prema najvišoj točki od 110 kilometara doživjeli svemir i pet minuta bestežinskoga stanja s pogledom na zaobljeni obzor Zemlje.

Prije polaska prvih turista preostaje još mnogo letačkih testova. Dvotrupni matični zrakoplov nosač Eve sve je testove prošao besprijekorno. Unatoč neobičnom obliku, kompozitni su se materijali iz kojih su izrađena krila i trup pokazali čvrstim. Sada je podnio i teret turističke rakete. Predstoje letovi do najveće visine koju može dosegnuti, testovi otkapčanja raketoplana i njegova samostalnog spuštanja kao jedrilice, najprije s malih, a potom i najvećih dostupnih visina, te letovi s paljenjem raketnih motora, od kojih se nekoliko mora izvesti bez turista. Tek tada će letjelice dobiti konačnu dozvolu američke državne agencije za zrakoplovstvo da smiju povesti i putnike.

Prvi letovi s turistima u kasno proljeće ili rano ljeto sljedeće godine možda će biti upravo iz zračne i svemirske luke Mojave, jer svemirska luka koju je projektirao slavni Norman Foster u Novom Meksiku možda još neće biti dovršena. Jedan takav let s polijetanjem i spuštanjem na istu stazu stajat će svakoga putnika 200 tisuća dolara.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UK
Ugo Kajvez
11:36 24.03.2010.

Uskoro u ovoj turističkoj grani zarađivati će se nezamislive količine love .... nagradno pitanje .. s obzirom da smo \"turistička zemlja\" .... gdje smo mi ?? ..... jer tu nema neke posebne \"svemirske\" i preskupe tehnologije ..... u pitanju je samo dobra volja i vizionarstvo .....

OB
-obrisani-
08:37 27.04.2010.

2-0-0-0-0-0 $ ? Spiskati na 2satni \"film?\" Dekadentsko američko društvo, stoji tik pred padom, kao i svako \"majmun-društvo\" koje se na nj ogleda.