Argeta Exclusive by chef Jure Tomič

U Brežicama smo upoznali novu Argetu gastronomskog štiha vrhunskog slovenskog chefa

U Brežicama smo upoznali novu Argetu gastronomskog štiha vrhunskog slovenskog chefa
08.11.2024.
u 12:06
Svake godine pred praznično vrijeme predstavlja se nova Argeta Exclusive, vrhunski proizvod i u svijetu popularne linije Atlantic Grupe. Ove je godine surađivao sjajni slovenski chef Jure Tomič
Pogledaj originalni članak

Pod chefovskom palicom Jure Tomiča nastala je i ove godine Argeta Exclusive, paštete napravljene u ograničenoj količini čime se nastoji pružiti doživljaj vrhunskog restorana kod kuće. Prošle je godine takva pašteta napravljena u suradnji sa Zigante Tartufima, a napravljena je bila od govedine te, jasno, istarskim tartufom. Ovoga puta Argetu Exclusive potpisuje sjajni slovenski chef Jure Tomič a predstavio ju je na velikoj večeri u Brežicama, podrumu tamošnjeg Posavskog muzeja koji je nekada bio vinski, a sada je lijepa velika arhaična blagovaona.

Tomičev je poznati restoran Ošterija Debeluh tek je kakvih 600-tinjak metara dalje, a riječ je o gurmanima znanom mjestu gdje Tomić redovito iznenađuje korištenjem neočekivanih namirnica u svojim jelima. Pa je tako bilo i ovoga puta s novom ekskluzivnom Argetom, kao i slijedom jela koja je ugledni slovenski chef priredio gostima koji su novu paštetu probali prvi. Tomić je sa stručnjacima iz Droge Kolinske, članice Atlantic Grupe, napravio teleću paštetu s dodatkom crne trube, cijenjene gljive kod nas poznate i kao mrka trubača. Cijenjena je zbog svojih aroma i okusa, gdje se koristi, recimo, za rižota ili tjestenina gdje pridonosi slojevitosti okusa. Tako je i kod ove paštete koja je doista ukusna čemu pridonosi i dodatak komorača, često korištene tradicijske biljne namirnice u ovim krajevima. I ne samo ovdje, riječ je o biljci koju su posvuda po Sredozemlju od davnina cijenili zbog njezinih ljekovitih svojstava, ali je i izuzetno hrajiva, bogata kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom, vitaminima, A, C, D, E, K i B skupine.

Dakle, odabrana je kombinacija vrlo interesantnih sastojaka kako bi se napravila ovogodišnja Argeta Excluxive. Nije to ništa čudno, Argenu u Atlantic Grupi smatraju svojim najvažnijim proizvodom, a koja je i najuspjelija. Kako smo doznali na večeri predstavljanja nove vrhunske Argete, svake se sekunde negdje u svijetu otvori osam limenki ove paštete. - Nastojimo svake godine, upravo pred praznično vrijeme koje je i vrijeme darivanja, ponuditi našim kupcima nešto posebno. Nešto što mogu pokloniti ili u tome dodatno uživati. To je Argeta Exclusive. Ona je i dokaz da se Argeti poklanja posebna pozornost, u njoj uživamo svi u grupi, posebna je briga oko svake njezine komponente, kazao je Enzo Smrekar, član uprave Atlantic Grupe. Opisan je i proces kako nastaje svaka nova Argeta Exclusive.

Željenig partner kojemu se predlaže suradnja u njezinu stvaranju dolazi pogledati proizvodnju Argete, od čega se ona radi, koja je kontrola kvalitete te tada procjenjuje da li bi i kako sudjelovao u stvaranju nove Argete Exclusive. Jasno da smo i sami redoviti korisnici Argete, pa možemo bez nekog krzmanja reći da je chef Jure Tomič s Argetinim stručnjacima stvorio doista jedan ukusan proizvod. Pašteta je aromatična, intenzivna, jasno se osjeti i chilli koji je također primjenjivan, bitno je drugačija i teksturom, pa onda, više od ovih dobrih redovitih, ulazi u izbor sastojaka naprednije gastronomije. Tomič je to i pokazao kroz pet sljedova gdje je odmah na početku gdje je nova Argeta Exclusive prezentirana – dekonostruirana, odnosno uz nju je bio lagani džem od ribiza, ploda koji je također u receptu te želatina od komorača. Odmah se mogla vidjeti opravdanost pridjeva 'bolja strana kruha' koji se za Argetu koristi.

Inače je goste u Brežicama svojim poznatim melodijama zabavljao čest Tomičev gost, naš pjevač Petar Grašo. On ima osobitu emociju prema gastronomiji susjedne zemlje, još jedan poznati slovenski chef, Tomaž Kavčič, njegov je vjenčani kum. Podsjetio je Grašo i na vlastitu ugostiteljsku prošlost, jer njegova je obitelj dugi niz godina držala poznat i uspješan restoran Adriatic na Sustipanu. Vidjeli smo i sami zašto je Grašo fan susjedne nam kuhinje, Tomič je pokazao svoju kreativnost naslonjenu na tradiciju jelima poput, recimo, tortelini s kozjim sirom u mlijeku u kojem se kuhala janjetina. Ili posveta novoj pašteti u obliku crne trube, vrganja s poširanim jajetom i hrskavim krumpirom. Dok je teleća obrazina sa svježim kupusom i  odlično spravljenim pireom bila zaista iznimna. Sve to posluživano je s vinima sjajnih slovenskih vinarija, za uvod je tu bio Isteničev pjenušac Passion 2009., da bismo prošli kroz vina Albiane, Kobala i uvijek sjajnog Keltisa a završili s muškatom žutim Vinske kleti Prus.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.