Nove ideje

Vatrogasci će umjesto vodom požare gasiti električnim izbojem

Foto: AFP/Pixsell
Vatrogasci će umjesto vodom požare gasiti električnim izbojem
30.03.2011.
u 18:43
Ideja počiva na fenomenu otkrivenom prije 200 godina kada se došlo do spoznaje da izboj može oblikovati otvoreni plamen.
Pogledaj originalni članak

Šmrk za vodu i mlaznica za pjenu vatrogascima budućnosti izgledat će smiješno jer bi ih mogao zamijeniti “čarobni štapić” koji “ispaljuje” električni izboj, tj. umjetno stvorenu munju.

Ideja počiva na fenomenu otkrivenom prije 200 godina kada se došlo do spoznaje da izboj može oblikovati otvoreni plamen. To je znanstvenicima s Harvarda poslužilo za izradu električnog raspršivača koji požar može reducirati ili ugasiti. Oni su “čarobni štapić” spojili s akumulatorom od 600 vata i poslali nekoliko električnih impulsa prema pola metra visokoj vatri. Nakon dodira s elektricitetom, vatra se gotovo potpuno ugasila.

Znanstvenik Ludovico Cademartiri vjeruje da bi štapići vatrogascima omogućili rad sa sigurnijih udaljenosti. Upotreba “munja” uzrokovat će i manje štete na objektima. Iako su “čarobni štapići” još nekoliko godina daleko od proizvodnje, vjerujemo da će, kad se pojave, porasti interes za vatrogasnom strukom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar MrKonfucije
MrKonfucije
21:32 30.03.2011.

Yes!!!! :-)) Znači opet treba čekati kišu

MO
mozel
11:00 31.03.2011.

U natrag 200 godina je poceo elektricni izum za gasenje pozara pa sve do dana danasnjega nije pomakao od pocetka.Sada treba cekati jos 200 godina da se napravi kao provizan a onda jos 200 godina da se usavrsi za upotrebu gasenje pozara. Tehnika je idealna ali je vrijeme malo sporo.