STEREOSKOPIJA Filmovi s iluzijom dubine

Veliki povratak 3D kina

Foto: import
Veliki povratak 3D kina
05.05.2007.
u 19:01
Pogledaj originalni članak

Možda zvuči posve nevjerojatno, ali na pomolu je prava kinorevolucija! Istovjetna onoj kada su likovi na filmskom platnu prvi put progovorili ili pak zasjali u živim bojama... Naime, vraća se stereoskopski 3D prikaz, koji je do sada bio tek tehnološki hir i puki eksperiment. Ostvarivanje dojma dubine s pomoću crveno-plavih pa čak i običnih polarizacijskih naočala bilo je nesavršeno te ponekad čak i bolno. No više ne, jer je tvrtka Real D usavršila tehnologiju i drastično joj snizila troškove nabave.

Jedna je od najvećih prednosti novog 3D sustava to što se filmovi sada mogu gledati iz bilo kojeg kuta te pritom zadržavaju dojam dubine. To je omogućeno s pomoću tzv. cirkularnih polarizacijskih naočala, koje će osim toga u potpunosti eliminirati eventualnu glavobolju. No još je važnija od same tehnologije njezina primjena; Real D već se koristi u brojnim američkim kinodvoranama, a tvrtka predviđa da će ih do 2009. godine napraviti još 10.000 diljem svijeta!

O nevjerojatnoj popularnosti povratka 3D-a govore i brojne filmske kuće koje se obvezuju raditi ekskluzivne 3D naslove. Podrška tako pristiže iz Disneya, Pixara, Dreamworksa, od samog Petera Jacksona itd. A jedan od prvih filmova koji je uz 2D varijantu rađen i u trodimenzionalnoj nedavni je digitalni crtić Meet The Robinsons. Autori tog uratka tvrde da 3D ovaj put doista neće biti tek prolazni trend već alat s pomoću kojega će se dodatno nijansirati pojedini filmski elementi.

No 3D se ne probija samo u klasičnu filmsku distribuciju, već i u glazbenu industriju, pa je tako u toj tehnici nedavno snimljen i koncert grupe U2. Oni koji su ga gledali uz pomoć najmodernijih 3D naočala tvrde da je iskustvo upravo fascinantno, to jest poput posjeta uživo. Prema tome, budu li se stvari nastavile u ovome smjeru, stereoskopski 3D kinoprikaz uskoro će postati standard  poput današnjeg širokog platna ili 5.1 surround zvuka.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr