POVIJESNA ODLUKA

U ovoj državi zabranili su prodavanje goriva alkoholiziranim vozačima, odluka suda izazvala brojne reakcije

Foto: Pixabay
U ovoj državi zabranili su prodavanje goriva alkoholiziranim vozačima, odluka suda izazvala brojne reakcije
23.07.2021.
u 08:33
Vrhovni sud Novog Meksika dugo je vijećao i tek je sad donio povijesnu odluku – benzinske stanice odgovorne su za postupke alkoholiziranih vozača. To znači ako djelatnici primijete da su vozači alkoholizirani ne smiju im prodavati gorivo.
Pogledaj originalni članak

Vožnja u alkoholiziranom stanju jedna od od najopasnijih i to ne zbog kazni koje bi vozač mogao dobiti već zbog opasnosti u koje dovodi druge u prometu. Zbog jednog takvog vozača koji je trebao natankati gorivo, u američkog saveznoj državi Novi Meksiko došlo je do promjene zakona. 

Još 2011. godine jedan je vidno pripiti muškarac ušetao na benzinsku stanicu u Tohatchiju u Novom Meksiko tražeći gorivo u kanistru. Njegov automobil ostao je bez goriva nekoliko stotina metara dalje i trebalo mu je gorivo da nastavi vožnju, piše HAKrevija.

Zapolenik benzinske mu nije htio prodati gorivo, rekavši da nema kanistar. Kako je ovaj bio toliko uporan, na kraju je dobio ono što je želio, te jedan kanistar s vodom koju je izlio i nadopunio je dodatnim gorivom. Pokrenuo je automobil i nekoliko kilometara dalje prešao je u drugu traku, sudario se s vozilom iz suprotnog smjera i usmrtio vozača. 

Vrhovni sud Novog Meksika ove je godine odlučio da su benzinske postaje odgovorne su za postupke alkoholiziranih vozača. To znači ako djelatnici primijete da su vozači alkoholizirani ne smiju im prodavati gorivo. 

Slično pravilo u SAD-u ima još samo Tennessee u Americi. 

Što će ta odluka značiti što uvijek se rasprava, jer to bi potencijalno značilo da i drugi pružatelji usluga kao što su trgovine autodijelova, vulkanizeri, kafići mogu odbiti posluživati alkoholizirane vozače.  S druge strane alkoholiziranim vozačima je gotovo najlakše doći do goriva, većina benzinskih stanica Americi su self-service.

VIDEO: Policija savjetuje što morate učiniti da ne postanete žrtva provale!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.