UŽIVAJTE U AVANTURI

Zašto bi svatko od nas jednom u životu trebao probati road trip?

Foto: Native tim VL
Renault Megane Conquest
Foto: Native tim VL
Renault Megane Conquest
Foto: Native tim VL
Renault Megane Conquest
Foto: Native tim VL
Renault Megane Conquest
Foto: Native tim VL
Renault Megane Conquest
Foto: Native tim VL
Renault Megane Conquest
Foto: Native tim VL
Renault Megane Conquest
17.02.2022.
u 16:04
Automobil je odavno postao puno više od prijevoznog sredstva, a novi Renault Megane Conquest u potpunosti opravdava svoje ime
Pogledaj originalni članak

 Od kad sam pospremio zimsku jaknu i prešao u proljetno jesensku, na pameti mi je samo jedna stvar. Dobro, više stvari, ali road trip u nepoznato me drži na životu od 9 ujutro do 17 popodne. Radni dan započinjem gledanjem u Google karte i traženje zanimljivih cestica i skrivenih kutaka Hrvatske. Probajte sami malo istražiti iz zraka dijelove koje mislite da znate kao svoj džep, iznenadit ćete se koliko toga ima u vašoj blizini, a da niste ni svjesni toga.

Ljubav prema avanturi na cesti, nekoj našoj varijanti Great American road tripa, imam još od malena i jutarnjih kretanja na more. Ako ne znate premotati kazetu s olovkom jer vam radio “jede” traku na premotavanju, onda vam jutarnje kretanje na more bez klime u prenatrpanom jugiću ili sličnom reliktu prošlosti ništa ne znači. Put prema moru autocestom i dolazak na destinaciju za 3 sata je najdosadnija stvar koju možete napraviti, a baš ti odlasci na more starom cestom prema bilo kojem morskom gradiću bili su prva velika avantura koju je većina nas doživjela. Vožnja u koloni starom cestom, čekanje hoće li se veliki kamion maknuti u stranu da ga svi možemo proći, gledanje kako se okoliš mijenja što južnije idemo, penjanje na Velebit, iščekivanje prvih tragova plavog mora u daljini, deranje MOOOREEEE kad ga ugledamo…

Ta putovanja na more, ta prva sjećanja, usadili su mi duboku ljubav prema stvaranju savršenog road tripa za moja vlastita putovanja. Ok, letenje je zabavno i izvrsno je za dolazak do udaljenih odredišta, ali ništa nije tako oslobađajuće i ispunjujuće kao skakanje u automobil uz sendviče i sokove, omiljeni glazbeni mega mix, ali ovaj put na usb sticku i dobro društvo.

Foto: Native tim VL
Gdje na autoputu možete doživjeti ovakav pogled i slobodno stati kako bi uživali u njemu?

Najbolji dio takvog putovanja je sloboda kretanja koju rijetko možete doživjeti. Trebate stati radi hrane? Nema problema. Želite li se zaustaviti i vidjeti nešto jedinstveno? Naravno, to i je poanta. Predugo vozite i trebate napraviti pauzu? Nije problem, ionako nigdje ne žurite. Postoji sloboda u odlučivanju kojom rutom ćete krenuti i odlukama koje ćete donijeti na tom putu, a koje to uistinu čine vašom vlastitom avanturom.

A Lijepa naša kao da je stvorena za istraživanje, bez obzira kamo pošli uvijek ćete naići na nešto novo ili nešto za što niste imali pojma da izgleda tako dobro uživo. Zato sam uz toplije vrijeme jedva dočekao i novi Renault Megane Conquest, auto koji samim nazivom daje do znanja kako je spreman pokoriti svaku cestu i put za koji se odlučite.

Foto: Native tim VL
Kao u filmovima, nigdje žive duše i ravna cesta kojoj ne vidite kraj. Samo što nije u Sjevernoj Dakoti nego u zadarskoj županiji…

Motor je pun pogodak, posebno je razvijen za hibridna vozila i troši kao upaljač. Specke možete naći na internetu, ali pravi dojam ćete dobiti ako odete na testnu vožnju. Kombinacija struje i benzina, E-Tech hibridna tehnologija, “čupa” jednako dobro po gradu u gužvi na niskim okretajima i pri preticanju u višim brzinama. A automatski mjenjač će vam dati samopouzdanje da isprobate uzbrdice i nizbrdice koje bi inače samo prošli, pitajući se što se nalazi s druge strane brda.

Podignite ruku ako vam prigovaraju da nosite previše stvari na putovanje. Niste vi krivi što želite biti spremni za svaku situaciju. To je još jednog od razloga zbog kojeg volimo road trip, slobodno natrpajte auto sa svime što mislite da će vam dobro doći jer doslovno nikada ne znate što vam može zatrebati. A sa 480l prtljažnikom, u Megane Conquest stane i više nego dovoljno za pristojnu avanturu Grickalice, piće, odjeća, deka, stolica, lopata, doslovno sve što stane možete bez problema ubaciti odozada i ne brinuti što ako negdje zapnete ili se smočite.

Foto: Native tim VL
Uzbrdica, šljunak i kamenje, uski puteljak. A mi na to imamo reći Renault Megane Conquest hibrid s parking senzorima, kamerom, visokim ovjesom i automatskim mjenjačem.

Pojednostavnjuje svakodnevni život

Ići na road trip je nešto posebno. Postoji osjećaj avanture koji vam pada na pamet čim izgovorite tu riječ ili razmislite o njoj. A ako idete zajedno s drugima, stvorit ćete uspomene za cijeli život. A što čini automobil idealnim avanturističkim vozilom? Postoje razne teorije, ali tri čimbenika su najbitnija:

Kapacitet sjedala i udobnost – Ne samo da je dovoljno sjedećih mjesta potrebno, nego je također dobro primijetiti koliko će duga vožnja biti udobna i ima li dovoljno mjesta za noge za sve.

Učinkovitost goriva – gorivo nije jeftino, Važno je uzeti u obzir koliki domet automobil može doseći.

Teretni prostor – Konačno, duge vožnje zahtijevaju dobru količinu odjeće, hrane i predmeta za hitne slučajeve. Imati prostor za pakiranje svega toga veliki je faktor u svakom vozilu za putovanje.

Bez obzira na to vozite li se u planine na pješačenje ili u grad na drugom kraju zemlje, Renault Megane Conquest zadovoljava sve uvjete za dobar road trip i ono najbitnije, radi to s lakoćom koja nama vozačima pojednostavljuje život. Mjesta ima dovoljno za sve, kako za putnike, tako i za stvari. A hibridna tehnologija znači da ćete se nekada voziti i do 80% samo na struju, koja će se puniti tijekom vožnje. A vožnja na struju znači i vožnja u tišini, još jedno novo iskustvo.

Foto: Native tim VL
Renault Megane Conquest

Razni testovi pričat će vam o spoju tehnologije i uzbuđenja, upečatljivom profilu, brzom automatskom mjenjaču, i sve je to točno, ali test ne može dočarati kako se radi o savršenoj krstarici za sve uvjete, o automobilu kojeg možete voziti opušteno makar bili novi vozač i o automobilu koji je puno više od prijevoznog sredstva. Član obitelji? Možda, nekima zasigurno da, ali u svakom slučaju Renault Megane Conquest je briljantan suputnik na baš svakom putovanju.

Sadržaj omogućio Renault Nissan Hrvatska.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr