Oprez!

Zimsko računanje vremena kreće u nedjelju, ali ne i obveza paljenja svjetala na autima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zimsko računanje vremena kreće u nedjelju, ali ne i obveza paljenja svjetala na autima
24.10.2024.
u 10:30
Palite svjetla i danju - ne zbog 30 eura kazne, nego zbog sigurnosti. Vozila s upaljenim svjetlima u prometu su uočljivija, posebno kad kiša ili magla dodatno smanjuju vidljivost, a s maglom se u kontinentalnom dijelu Hrvatske svakoga jutra budimo od početka ovoga tjedna
Pogledaj originalni članak

Zimsko računanje vremena počinje idućeg vikenda, konkretno u nedjelju 27. listopada u tri sata, kada kazaljke na satu treba pomaknuti za jedan sat unatrag, s tri na dva sata. Većina uređaja povezanih s internetom vrijeme će automatski pomaknuti na zimsko, no na ostalima ćete to trebati učiniti vi. Zimsko računanje vremena, prema uredbi Vlade Republike Hrvatske, traje do 30. ožujka 2025. godine. No, ova se izmjena ne poklapa s obvezom vozača da prilikom svakog sudjelovanja u prometu na vozilu imaju upaljena dnevna ili kratka svjetla. Sukladno članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31.ožujka. Ta obveza više nema veze s pomicanjem sata, već je vezana za konkretno razdoblje u godini. Ako ste od onih vozača koji jedva čekaju da po sili zakona ne moraju paliti dnevna svjetla na automobilima, možda ste kroz ljeto izgubili tu naviku. Stoga se lagano ponovno privikavajte na tu radnju, jer bez upaljenih dnevnih svjetala na automobilu danju se smijete voziti još samo do kraja listopada

Za vozače koji u navedenom periodu za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima ne budu imali upaljena dnevna ili kratka svjetla, predviđena je novčana kazna u iznosu od 30 eura. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju tijekom čitave godine biti upaljena kratka svjetla, propisano je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom cijele godine, svi vozači također moraju noću i u slučaju smanjenje vidljivosti (magla, kiša i slično) na svojim vozilima upaliti prednja bijela i stražnja crvena svjetla. Uhvate li vas ‘plavci’ noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti kako vozite bez upaljenih svjetala, predviđena je novčana kazna od 60 eura. Ipak, bit paljenja svjetala nije u kažnjavanju onih koji to propuste napraviti. Vozila s upaljenim svjetlima uočljivija su drugim sudionicima u prometu, posebno ako su ta vozila sive ili srebrne boje. To vrijedi i za ljetne mjesece pa je naša preporuka svjetla na automobilima držati upaljena tijekom čitave godine, iako nas zakon na to tijekom proljeća i ljeta ne obvezuje. 
Iz Ministarstva unutarnjih poslova također podsjećaju da i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Upozoravaju i pješake da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.

Zašto uopće pomičemo sat? Zimsko računanje vremena zapravo je standardno vrijeme, a s ljetnim se računanjem vremena krenulo da se iskoristi više dnevnog svjetla ljeti. Tako se globalno postiže velika ušteda energije, a zbog veće se vidljivosti u drugom dijelu dana također događa manje prometnih nesreća, ali i kriminalnih aktivnosti. S druge strane, promjene vremena dva puta godišnje narušavaju čovjekov bioritam, tih smo dana neispavani, razdražljivi. Stoga je Europski parliament za 2021. godinu bio najavio ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje. No, europske se zemlje oko toga nisu uspjele dogovoriti, a u tom su nas period pritisnuli i drugi problemi, pa je situacija i dalje kakva jest: prebacujemo se iz ljetnog u zimsko računanje i obratno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.