REGULACIJA PROMETA

Znanstvenici predlažu: Senzori umjesto semafora

Foto: Reuters/PIXSELL
Znanstvenici predlažu: Senzori umjesto semafora
03.04.2016.
u 09:53
Znanstvenici s MIT-a osmislili su regulaciju cestovnog prometa sličnu onoj u zrakoplovstvu koji se temelji na senzorima
Pogledaj originalni članak

Današnja regulacija prometa kroz križanja, bilo da je riječ o pravilu desne strane, znakovima ili semaforima, zastarjeli je koncept. Stoga su znanstvenici s MIT-a u SAD-u osmislili novi koncept upravljanja, sličan onome koji se koristi u zrakoplovstvu, a za koji smatraju da bi smanjio broj nesreća koje su posljedica ljudske greške, ali i smanjio gužve.

Takozvana slot križanja temelje se na matematičkom modeliranju i oslanjaju se na senzore kako bi automobili bili na sigurnoj udaljenosti. U idealnom slučaju, kažu znanstvenici, vozila bi, a ne čovjek, bila glavna u vožnji, kao što je slučaj kod Googleova prototipa auta bez vozača. Autima bi upravljala mrežna arhitektura na zgradama i sugerirala kada je vrijeme da se krene, zaustavi, ubrza ili uspori.

>> Googleov samovozeći auto nema brisače na vjetrobranu jer mu ne trebaju

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AA
aabbcc
01:08 04.04.2016.

Znanstvenici su izmislili da vise ne mozete sami izvrnuti sijalicu i zavrnuti novu kada pregori na autu, vec da morate to uraditi u servisu i platiti oko 1000, tisucu kuna bar kod mene. Zato oprezno sa tim Znanstvenici !!!

HR
Hrabraja
10:10 03.04.2016.

To za Zagreb ne vrijedi, sto veci nered veca provizija rodijaku.