Kolumna

BiH ubuduće bez - golmana!

Foto: Reuters
BiH ubuduće bez - golmana!
30.06.2012.
u 12:17
Bh. lideri bili na ‘roditeljskom sastanku’, ne smije se to pretvoriti u ‘đački rastanak’
Pogledaj originalni članak

Ono s Hrvatskom na Euru sigurno nije bio Larin izbor. Ne bi tako odabrao ni Đelo Hadžiselimović. Ali, odabiru drugi. Grčka se na Euru nije izvukla protiv Njemačke koja je izvlači s eurima, a u polufinale se plasiraše još Portugal, Španjolska i Italija koje Njemačka tek treba izvlačiti. No, na Euru Njemačka se nije uspjela izvući protiv Italije, a morat će je izvlačiti eurima. Tako je bar za SAD-a. U finalu imamo južnjačku utjehu - Italiju i Španjolsku. Pa bi bio red da pobjednik razigra protiv Hrvatske da se vidi tko je u dvije utakmice stvarano bolji. Uz bolje suđenje, naravno.

BiH uvijek tako malo nedostaje da dođe do Eura i eurića. Valjda bi trebalo stisnuti redove, a možda je i gužva u političkom šesnaestercu u pitanju. Pa se zabijaju autogolovi. Euro je pokazao da se s jakom vezom može i bez napadača i da je jaki vezni red koji u nogometu uvodi nered najbolja obrana. I solidan napad.

- Zašto BiH onda u sljedećim kvalifikacijama ne bi pokušala bez golmana, kad već neće ni naopako - upita se jedan bh. nogometni fanatik.

Bivši bh. izbornik Ćiro Blažević, dok bijaše trener u Švicarskoj, zemlji triju uistinu ravnopravnih, konstitutivnih naroda, jedne je prigode vratara stavio u napad. Vratar je dao dva gola i tako je Ćirin sin proslavio nogometnog tata-matu.

Nogomet u Europi postao je veliki biznis, neki klubovi imaju godišnji proračun veći od proračuna FBiH. A kad omiljeni klubovi i reprezentacije pobjeđuju, troše se visokotarifne robe i tako pune državni proračuni. A kad se golovi piju i bodovi puše, proračuni se ruše. Do guše.

Ali BiH je u svemu priča za sebe. Tako znojni građevinci gledaju ušminkane prolaznice, djelatnice administracije, s dva puta većim primanjima i viču za njima:

- Nemamo mi više mogućnosti za vaše potrebe!

A njihov gazda kaže:

- Dok država uzme svoje, entitet svoje, županija svoje, općina svoje, meni ostane moj!

Trebat će truda, živaca i vremena da se obavi pravična preraspodjela stečenih dobara i legitimna podjela vlasti na načelima Daytona, ravnopravnosti konstitutivnih naroda, konsocijacije. Svugdje u demokratskom svijetu i okolici birači biraju vlast, a sve više je slučajeva da se ne biraju sredstva kako bi ostali na vlasti. Sve češće narod i vlast imaju nešto zajedničko – kako preživjeti!

Pa bude svašta i nikom ništa. U Federaciji Bosne i Hercegovine parlamentarna većina sastavlja novu vlast, a trebat će povesti i veću brigu o nacionalnim manjinama, to jest konačno riješiti slučaj Sejdić-Finci. Lideri vodećih bh. stranaka bili su u Bruxellessu na “roditeljskom sastanku“, ali to se ne smije pretvoriti u “đački rastanak“. BiH je dobila Mapu puta, ali masu puta preuzeto nije ispunjeno. Puno toga valja ispuniti prije da bi BiH mogla podnijeti kredibilni zahtjev za stjecanje kandidacijskog statusa u EU. Tu si i pripreme za Upitnik EK-a, to jest avis, i valja se konačno avizati. Inače ništa od vize za budućnost.

Brojni pretenciozni okrugli stolovi o BiH sve češće pretvaraju se u obične teferič sinije. Haso je s Mujom danima teferičio za kavanskim stolovima, što je Mujinu Fatu bilo jako naljutilo. Haso razgleda po kavanskim stolovima, a Muje ni za jednim od njih. No, ugleda ga kako stoji za šankom.

- A tu si za šankom? – obrati mu se Haso.

- Ma, obećao sam Fati da više neću sjediti po birtijama pa pijem s nogu – pojasni mu Mujo.

Konačno je valjda sazrela politička svijest u svim političkim strukturama da uvažavanje onih koji imaju potporu birača u svojim narodima glavno važeće načelo BiH.

I toga se valja vjerno i predano pridržavati. A ne kao dokona dama kad je na brakorazvodnoj parnici kazala: - Rastajem se od muža jer me tretira kao psa. Hoće da mu budem vjerna!

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.