oštriji propisi

Ako vam šef ne isplaćuje plaću, na licu mjesta će mu zapečatiti tvrtku

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Ako vam šef ne isplaćuje plaću, na licu mjesta će mu zapečatiti tvrtku
29.01.2013.
u 10:34
Vlada želi inspektorima rada dati veće ovlasti u kažnjavanju poslodavaca kako bi stala na kraj problemu neisplate plaća.
Pogledaj originalni članak

U proceduri bi se uskoro trebao naći Zakon o Državnom inspektoratu koji će inspektorima rada omogućiti da na licu mjesta zabrane rad na 30 dana poslodavcima koji ne isplaćuju plaće, doznaje Poslovni dnevnik

Vlada, kako Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje, ozbiljno razmišlja o podjeli Državnog inspektorata kako bi se Sektor za nadzor rada i zaštite na radu izdvojio u posebno tijelo. To pretpostavlja donošenje novog zakona o inspekciji rada, kakav imaju članice Europske unije, koji bi propisivao i definirao ustroj institucije za praćenje radnih propisa i Zakona o radu.

Cilj takvog rješenja, što predlaže Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, stvaranje je jake nadzorne službe koja bi efikasnije pratila poštuju li poslodavci Zakon o radu i Zakon o zaštiti na radu te se učinkovitije sankcionirali poslodavci kod kojih utvrde da ih krše.

Inspektor koji danas utvrdi da poslodavac radnicima ne isplaćuje plaću, ne može donijeti mjeru trenutačne zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana, već mora podnijeti kaznenu prijavu protiv poslodavca te pokrenuti ovršni postupak. 

Kako Vlada želi inspektorima rada dati veće ovlasti u kažnjavanju poslodavaca kako bi stala na kraj problemu neisplate plaća, pročitajte ovdje: Inspektori rada će moći pečatiti tvrtke na licu mjesta na 30 dana

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

SA
sasoon
11:09 29.01.2013.

Smiješno: "Ako vam poslodavac ne isplati plaću, mi ćemo doći u pomoć i spasiti vas, zatvorit ćemo firmu, pa će te slijedeći mjesec sigurno dobiti plaću"...

GR
Growth
11:09 29.01.2013.

I što će biti sa firmom i radnicima nakon 30 dana? Zar stvarno netko misli da danas neka firma može opstati nakon što je zatvorena 30 dana? Ovo nije nikakva briga za radnike jer će radnici u takvom scenariju ostati bez svega, i bez neisplaćenih plaća i bez radnog mjesta. Dok firma bude zatvorena banke i porezna će se natjecati tko će provesti prije ovrhu ili nabiti veću blokadu. Tko god da je ovo smislio je ili totalni neznalica ili namjerno radi protiv interesa radnika.

MI
mica1111
11:08 29.01.2013.

...a odlično...tako,tako...možda i šefa odmah u zatvor...onda će i radnik dobit plaću na svetog nikada...