Atlantic Grupa i Podravka

Koliko bi se isplatilo spajanje?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Tedeschi Mršić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Tedeschi Mršić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Tedeschi Mršić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Tedeschi Mršić
06.08.2016.
u 19:32
Objedinjena tvrtka imala bi kvalitetniji prodajni program, bolji cash-flow i pregovaračku moć prema trgovačkim lancima
Pogledaj originalni članak

Ideja dijela mirovinskih fondova, koji zagovaraju spajanje Atlantic grupe i Podravke, prema mišljenju nekih stručnjaka iz prehrambene branše, nikako ne bi trebala biti loš potez, dok su drugi vrlo skeptični i smatraju da bi učinak bio samo u nekim imaginarnim racionalizacijama. Tako nam jedan konzultant blizak branši kaže da je riječ o teško spojivim kulturama, ali je i skeptičan što se spajanje dogovara pod okriljem mirovinaca koji o toj branši znaju vrlo malo.

A ako dođe do spajanja, a ne preuzimanja, zadatak će biti uravnotežiti vođenje, zbog emocija i poslovnih odluka, činjenice da Atlantic korporativno upravljanje gradi dugi niz godina, a Podravka tek posljednjih nekoliko, ali i zato što je u Podravci utjecaj politike još velik. No, činjenica je da bi objedinjena kompanija, ako se spajanje dobro izvede, bila konkurentnija sličnim kompanijama u EU, što uostalom i jest jedan od razloga koji spominju mirovinci.

– Ako se promatra vlasnički interes, vlasnici obiju kompanija žele zaštiti svoje interese i okrupniti kompaniju te je tako ojačati u odnosu na konkurenciju te pokušati “izvući” najbolje poslovne prakse, proizvodne grupe, kao i prodajne tehnike iz obaju kompanija. Takva bi tvrtka bila više imuna na utjecaj izvangospodarskih faktora, imala bi kvalitetniji portrfelj prodajnih programa, a vjerojatno i bolji cash-flow te pregovaračku moć prema trgovačkim lancima – kaže konzultant Dragan Munjiza.

Spajanje bi omogućilo fokusiranje na najpropulzivnije programe i smanjenje troškova na dulji rok, zbog čega bi se moglo više ulagati u inovacije i razvoj te proboj na treća tržišta. A iako zagovornici ideje o spajanju tumače kako bi ono moglo biti manje bolno jer kompanije nemaju jednak asortiman, stručnjaci iz branše kažu bi bilo i velik izazov. Jer, sličnih su asortimana, poput pašteta i vode, sličnih veličina i djeluju na gotovo istim tržištima. Vodstvo Podravke nikako nije za ideju spajanja jer tvrtka sada dobro posluje, dok su u Atlanticu neodređeni. Ali, pitanje je što je alternativa ako ne bude spajanja? Tada će, kaže Munjiza, ili obje kompanije rasti akvizicijama nekih drugih igrača s trećih tržišta ili će same postati plijen jačih i većih od sebe, što ne mora biti loše, ali sigurno nije hrvatski interes i cilj koji je postavljen kada su se te tvrtke osnivale.  

>>'Podravka je lovac, a ne lovina. Strateški partner nam ne treba'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Peterančan
Peterančan
21:32 06.08.2016.

Za Podravku je sve bolje od ovog sadašnjeg stanja. Gašenje proizvodnje, zatvaranje pogona, otpuštanje tisuću i nekaj radnika, knjigovodstvene bajke, članovi nadzornog odbora sami sebi svrha.... Pa da ju zeme i crni cigo, gorše nemre biti neg ve, u upravljanu "bez" političkog utjecaja..

TH
than
23:47 06.08.2016.

Tesko da bi se isplatio, Podravka je drzavna firma, a Atlantic privatna. Bas me zanima kako bi to proslo xD

SA
samoborka
16:12 07.08.2016.

Ako to znaci smanjenje broja stakora po upravama, onda sam za spajanje. Podravka ionako vise manje samo pakira stranu hranu u vlastite vrecice (nisu u stanju niti proizvesti obicnu tjesteninu nego ju uvoze iz Ceske i upakoravaju u svoje, Podravkine, kutije) tako da ta firma odavno nema puno veze s Hrvatskom. Dobar dio Vegete im se proizvodi u Poljskoj..tako da, zaboli me briga.