Mario Bošnjak iz Sičica pokraj Nove Gradiške, koji na svojem OPG-u proizvodi kvalitetno domaće svijetlo i tamno pivo na tradicionalan način, nedavno je prvi u Hrvatskoj počeo praviti i domaći radler s mješavinom domaćeg soka od bazge.
– Pivo je naišlo na odličan prijam, a naši susjedi iz Davora odmah su ga krstili u – bazger – kaže Bošnjak. U Hrvatskoj se proizvodnja piva još veže uz velike pogone, a Bošnjak ima samo kazan u kojem proizvodi pivo jednako onom kakvo se pije u njemačkim seoskim birtijama. Pivo radi u malim količinama i bez aditiva pa ga mnogi svrstavaju u sam vrh hrvatskog pivarstva. U Novoj se Gradiški nalazi jedina tvornica slada na prostoru bivše Jugoslavije, a na tom području žive i mnogi Česi te Nijemci koji su kulturu kuhanja piva na imanjima prenijeli na susjede.
– Osim kušanja u kušaonici, za sve koji to žele organiziramo i kratke tečajeve kuhanja piva, festivale i beer pong turnire. Pivo prodajemo isključivo kao turistički proizvod na kućnom pragu ili u bačvama od 20 do 50 litara za različite prigode – ističe Bošnjak.
Obitelj Bošnjak godinama se proizvodi pivarski ječam. U prosjeku na dan proizvedu 300 litara tog osvježavajućeg pića.