Prodaja

Bernie Ecclestone zainteresiran za preuzimanje Saaba

Bernie Ecclestone zainteresiran za preuzimanje Saaba
09.01.2010.
u 12:15
General Motors sužava poslovne operacije Saaba, te je izabrao tvrtku AlixPartners za restruktruiranje da nadzire sve procese koji se provode u Saabu
Pogledaj originalni članak

General Motors sužava poslovne operacije Saaba, no i dalje traži kupca za tog švedskog proizvođača automobila, priopćeno je iz kompanije. GM je izabrao tvrtku AlixPartners za restruktruiranje da nadzire sve procese koji se provode u Saabu, a za koje se očekuje da će trajati nekoliko mjeseci.

U GM-u potvrđuju da su dobili nekoliko ponuda za Saab koji pokušavaju prodati od siječnja prošle godine, ali ih i dalje razmatraju, a za Saab je navodno zainteresiran čak i šef Formule 1 Bernie Ecclestone.

Švedski sindikat IF Metall, koji ima svog predstavnika u upravi Saaba kritizirao je GM-ovu odluku o početku procesa likvidacije dok se još traži kupac.

Neodgovorno je od GM-a kao vlasnika da ide u dva smjera. Jedan ide prema prodaji Saaba, a drugi prema sužavanju poslovanja – smatra predsjednik sindikata Stefan Loefven.

Krajem tjedna dvije su grupe izjavile kako su predale ponude za Saab. Jedna grupa uključuje šefa F1 Berniea Ecclestonea koji je u partnerstvu s Luxemburškom privatnom investicijskom kompanijom Genii Capital koja je nedavno financirala Renaultov F1 tim. Novinskoj agenciji Bloomberg Ecclestone je izjavio kako je Saab "dobar brend".

Druga potvrđena ponuda dolazi od nizozemskog proizvođača sportskih automobila Spyker. Švedski mediji nagađaju kako postoji i treća ponuda i to od skupine švedskih poslovnih lidera, no to nije potvrđeno.

- Vidjet ćemo što možemo napraviti kako bi, ako je to ikako moguće, doprinjeli što pozitivnijoj prodaji Saaba - rekao je švedski državni tajnik ministarstva poduzetništva Joeran Haegglund koji danas vodi švedsko izaslanstvo u Detroit na pregovore koji bi se trebali održati početkom idućeg tjedna s čelnicima GM-a i Forda.Ford je upravo u procesu prodaje svoje švedske jedinice Volva kineskom proizvođaču automobila Geely.

Saab zapošljava 3.400 ljudi u Švedskoj, a GM ga je kupio 1989. godine. Izgubio je tri milijarde kruna, odnosno 412 milijuna dolara u 2008, a profit nije napravio još od 2001. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
13:57 09.01.2010.

Lakše će preuzeti SAB nego opet Slavicu.

UK
Ugo Kajvez
19:26 09.01.2010.

miške . Sigurno bi ga manje koštalo ...

OK
Okey15
22:14 09.01.2010.

Obožavam ovaj projekt! Zarađuješ, a gotovo ništa ne radiš! U roku od 6 dana sam osigurao mjesečni prihod od 3176 kuna!!! ----> www.gdi-wealth.ws