Strani mediji

Bloomberg: Prodajom obveznica Hrvatska želi prikupiti 500 mil. $

Foto: Luka Klun/PIXSELL
Bloomberg: Prodajom obveznica Hrvatska želi prikupiti 500 mil. $
07.07.2010.
u 09:37
Hrvatska će prodavati 10-godišnje obveznice koje će imati prinos od 6,75 posto, a posljednjom prodajom 10-godišnjih obveznica u listopadu 2009. uz prinos od sedam posto prikupila je 1,5 milijardi dolara.
Pogledaj originalni članak

Kako bi oživjela svoje gospodarstvo, Hrvatska planira prikupiti najmanje 500 milijuna dolara u prvoj prodaji obveznica denominiranih u dolarima od listopada 2009. godine, piše Bloomberg. Hrvatska će prodavati 10-godišnje obveznice koje će imati prinos od 6,75 posto, piše Bloomberg pozivajući se na bankara koji je uključen u prodaju koju ovaj put organiziraju britanska banka Barclays te američke banke Citigroup i JP Morgan.

Posljednjom prodajom 10-godišnjih obveznica u listopadu 2009. uz prinos od sedam posto Hrvatska je prikupila 1,5 milijardi dolara, pokazuju podaci koje je Bloomberg prikupio. Cijena obveznica pala je prvi put u tri dana, povećavajući prinos za 17 baznih bodova na 6,37 posto, pokazale su cijene UBS AG-a.

Ekonomski rast stagnirat će ove godine, poručili su prošli mjesec iz Međunarodnog monetarnog fonda koji je tada smanjio prognozu za rast bruto BDP-a u 2010. na 0 posto sa 0,2 posto rasta u travnju. Hrvatska ekonomija smanjila se 5,8 posto prošle godine zbog pada izvoza, ulaganja i potrošnje te manjeg priljeva kapitala.

Dugoročni dug Hrvatske ima ocjenu BBB, dvije razine iznad neinvesticijskog rejtinga kod bonitetske kuće Standard & Poor's, te ocjenu Baa3, što je najniži investicijski rejting, kod Moody's Investors Servicea, nastavljaju na Bloombergu. Dodatni prinos koji investitori traže za posjedovanje duga tržišta u nastajanju, iznad prinosa na dugu američkog ministarstva financija, pada pet bodova već drugi dan na 3,33 postotnih bodova, prema JP Morganovu indeksu EMBI+.

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

SJ
Sve je uzalud
13:12 07.07.2010.

Navali narode još malo pa nestalooooooooooooooo.

MA
max221
16:38 07.07.2010.

Kradeze lopovi i izdajice

PI
Pippo9
14:47 07.07.2010.

Ovo je ulaganja za bolje sutra koje će olakšati i omogućiti boljitak građanima RH