Deseti put zaredom

BDP manji za 0,4 posto, Grčić: Podaci pokazuju oporavak gospodarstva

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Branko Grčić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
30.05.2014.
u 15:46
Najveći je utjecaj na smanjenje obujma iz djelatnosti građevinarstva i povećanog uvoza, a padove nisu ublažila povećanja u prerađivačkoj industriji i izvozu
Pogledaj originalni članak

Tromjesečni bruto domaći proizvod za prvo tromjesečje 2014., prema prvoj procjeni, realno je manji za 0,4 posto u odnosu na isto tromjesečje 2013. godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Najveći je utjecaj na smanjenje obujma iz djelatnosti građevinarstva i povećanog uvoza, a padove nisu ublažila povećanja u prerađivačkoj industriji i izvozu. Deseti je to uzastopni kvartal u kojem je došlo do pada BDP-a. Procjenjuje se da će Hrvatska, kao jedna od rijetkih članica EU, i ove godine ostvariti pad BDP-a na godišnjoj razini od 1 posto.

Mora biti 0,2 posto ili više

Potpredsjednika Vlade Branka Grčića ne brine pad BDP-a, dapače, on vjeruje da najnoviji podaci pokazuju oporavak gospodarstva te da će rast u drugom i trećem kvartalu osigurati i rast na godišnjoj razini.

Kaže da i dalje ostaje projekcija HNB-a da će BDP u ovom kvartalu, prvi put u mandatu ove Vlade, biti pozitivan.

- I to je sada sasvim očigledno, jer se na bazi godišnje stope koja je danas objavljena pokazuje da je BDP u oporavku. Treba nam još barem jedan kvartal ovakvog trenda, a da bi onda stopa i na godišnjoj razini bila pozitivna – objašnjava Grčić koji optimistično očekuje da će se u lipnju potvrditi procjena HNB-a o rastu od 0,5 posto na kvartalnoj razini.

- Da bi se i na godišnjoj razini zabilježila stopa pozitivnog rasta, potrebno je da u drugom kvartalu također imamo pozitivnu stopu na kvartalnoj razini. Moja procjena, matematički gledano, je da to mora biti 0,2 posto ili više od toga, tako onda da bi u drugom kvartalu imali, ne samo pozitivan rast na kvartalnoj razini, nego i pozitivan rast na godišnjoj razini – nastavlja objašnjavati Grčić razloge svog optimizma.

SDP apsolutno nije u krizi

Potpredsjednik Vlade trebao je imati konferenciju za novinare na kojoj bi govorio o najnovijim ekonomskim pokazateljima, no u zadnji trenutak ju je otkazao zbog sjednice Nadzornog odbora HBOR-a, na kojoj su potvrdili novu upravu HBOR-a. Na toj sjednici nisu govorili o sumnjama u rad HBOR-a koje je iznio bivši ministar financija Slavko Linić.

- Ako se uopće pojavi potreba da o tome razgovaramo, razgovarat ćemo, ali danas o tome nije bilo riječi – tvrdi Grčić, te dodaje kako kredit tvrtki Mali biskviti nije odobren, pa ne može biti ni sporan.

- O zahtjevu za kreditom raspravljalo se na pretprošloj sjednici Nadzornog odbora HBOR-a i mislim da smo došli do kvalitetnog zaključka. Kredit nije odobren, ali je postavljen uvjet pod kojim se, eventualno, može razmatrati da HBOR, sa poslovnom bankom ide u odobrenje tog kredita – kaže Grčić te dodaje da SDP "apsolutno nije u krizi" zbog obračuna Linića i Milanovića, niti to može ugroziti stranku i Vladu.

>> Grčić: Vlada je stabilna, nastavljamo raditi posao

>> HNB očekuje 0,5% veći BDP u prvom tromjesečju 2014.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 44

TO
tolitol
11:24 30.05.2014.

Nije valjda. Da pogađamo. Sad će Grčić stati pred novinare i likovati nad ovako "malim", "usporenim" i ne znam kakvim sve ne, padom i predstavljati ga kao još jedan veliki uspjeh ove zemlje.

LA
lanemoje
11:50 30.05.2014.

Naravno da BDP pada kada u vladi sjede ljenčine, kriminalci, lažljivci i nesposobnjakovići. Nadam se da mi moderator neće dati opomenu jer tako se ministri i premijer međusobno opisuju i etiketiraju.

DU
Deleted user
11:22 30.05.2014.

Nisu to crne nego crvene vijesti! Crveni vladaju Hrvatskom i svi gospodarski parametri države su, naturalmente, u crvenim brojkama! Jedina nada za preporod Hrvatske im je da zaplijene deviznu štednju građana, što su pomislili iks puta, ali se ne usude javno izreći... Onda bi brojke prešle u crno!