Burza

Dionica Ine povećala promet burze 14,5% u odnosu prema lani

Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
Dionica Ine povećala promet burze 14,5% u odnosu prema lani
26.12.2010.
u 15:12
Deblokadom trgovanja dionicom Ine sredinom mjeseca ostvareni su prometi među najvećima u povijesti
Pogledaj originalni članak

Promet na Zagrebačkoj burzi do 10. prosinca iznosio je 11,1 milijardu kuna, no na početku trgovanja Ininom dionicom 14. prosinca (nakon privatne ponude MOL-a za otkup dionica i zbog toga jednotjedne blokade trgovanja) do kraja ovoga tjedna porastao je na 12,5 milijardi kuna.

Za razliku od prvotnih rezultata prema kojima je ukupni promet bio dva posto bolji nego prošle godine, trgovanje Ininom dionicom koja je sa sobom povukla i aktivnije trgovanje ostalim dionicama pridonijelo je većem prometu od čak 14,5 posto nego u 2009. godini.

Deblokadom trgovanja Ininom dionicom na burzi je situacija podsjećala na onu u najboljim danima pa su redovitidnevni prometi 14. i 15. prosinca ušli u deset najboljih dnevnih prometa u povijesti burze, indeksi su zabilježili dvoznamenkaste postotke poraste, a Inom je samo tog prvog dana ostvaren promet veći nego od početka godine do tada.

Ina je "povukla" i brojne druge dionice u pozitivnu zonu pa je čak 28 dionica imalo milijunske promete, a većina i porast cijene.

– Posljednjih dana trguje se nešto mirnije, no dnevni prometi i dalje su osjetno iznad godišnjeg prosjeka, a indeksi čvrsto iznad svojih psiholoških granica – kažu na burzi.

Naime, poslije MOL-ove ponude za otkup dionica Ine najaktivniji su na burzi bili mirovinski fondovi koji su kupovali dionice Ine po cijeni oko jedan posto višoj od one što ju je ponudio MOL, no kako se posljednjih dana u "igru" ubacio američki ulagač nudeći višu cijenu od mirovinaca, promet se malo umirio. Prema posljednjim podacima, najveći promet u ovoj godini imale su dionice HT-a, Ine i Adrisa.

Crobex je godišnje porastao 3,11 posto, a Crobex 10 6,5 posto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
03:05 27.12.2010.

ZA sve je kriv prokleti TITO Da on nije , dao izgraditi postrojenja INE,sada ne bi imali oko ćega se svađati. PROKLETI TITO

EU
eurobanana
16:36 26.12.2010.

tE DIONICE iNE IZGLEDAJU KAO . kad Ameri stancaju 600 miljardi $ .jedno i drugo NAPUNPANO i nema vrijednost . dokazao mol koji je kupio za sitnis INU

OB
-obrisani-
17:15 26.12.2010.

ovaj čalank proslijedite hns-u,čačiću koji tvrdi da su mirovinci trebaloi kupovati dionice prije a posebno biračima tog šarlatana koji se predstavlja kao neki veliki stručnjak za gospodarstvo nprivredu,biznis,ako naas takvi budu vodili,čitaj glupani naje smo,i poruka dežćurnim sdpenjorima,sdp je prodao dionicu ine po 900 kuna,tko je opljačkao razliku,jeste li jnesposbni gadovi li lopovi,KOLIKO JE OD RAZLIKE CIJENE MAZNUO STIPE MESIĆ I SLAVKO LINIĆ,JESU LI ODATLE DVA MILIONA KUNA,OTPREMNINA SAVKINOM ZETU SIGURNO JESTE