Đuro Đaković

Mazala nasljeđuje Bogdanović: 'Drago mi je da je Vlada postavila mog kolegu'

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Tomislav Mazal
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Marko Bogdanović
22.12.2017.
u 10:30
Tvrtka je stabilizirana, spremna je za dokapitalizaciju i novog vlasnika i što je najvažnije zdrava i dugoročno održiva, kaže Mazal
Pogledaj originalni članak

Tomislav Mazal s prvim će danom 2018. godine napustiti čelno mjesto Đure Đaković Holdinga. Mandat Mazala, koji je tvrtku vodio od 2014., a prethodno je bio član uprave kompanije, ističe zadnjeg dana ove godine, a kako se nije ni prijavio na natječaj za novog predsjednika Uprave kompanije Vlada je na njegovo mjesto postavila kolegu iz uprave Marka Bogdanovića.

Spremni za dokapitalizaciju

– Tvrtka je stabilizirana, spremna je za dokapitalizaciju i novog vlasnika i što je najvažnije zdrava i dugoročno održiva. Drago mi je da je Vlada odlučila na čelno mjesto postaviti mog kolegu jer je to dokaz da smo radili kvalitetno i vodili tvrtku u pravom smjeru – kazao je Tomislav Mazal.

Holding je preuzeo s više od 60 milijuna kuna operativnog gubitka, proveo proces restrukturiranja, povećao prihode tvrtke, što bi trebalo rezultirati prvom operativnom dobiti u dugom periodu. Đuro Đaković Holdingu potreban je svježi kapital, a posljednji pokušaj dokapitalizacije nije uspio. Zainteresirani su bili Kuvajćani iz tvrtke Crni čelik međutim od potrebnih 256 milijuna kuna oni su uplatili tek 6,5 milijuna kuna. Novi ulagači su uvjeravali da su uplatili cijeli iznos novca, uvjerili u svoju priču o tome da novac treba pričekati nekoliko dana i male dioničare pa uprava u tom slučaju nije imala druge nego čekati je li novac zaista uplaćen ili nije. 


Priča je završila nepovoljno po Đaković jer nije dobio novac, ali to ne znači da je upitna budućnost tvrtke već samo da joj za dodatni razvoj treba ulagač. Trebao ga je jučer, treba ga danas i trebat će ga sutra. Mazal je u nekoliko godina stabilizirao poslovanje Đure Đakovića i promijenio strukturu prihoda pa je u tekućoj godini postigao cilj da se više od 50 posto prihoda ostvari izvozom, a novi kapital trebao je osigurati još veći udio izvoza. Tijekom godine kompanija je s njemačkim naručiteljem sklopila 62 milijuna kuna vrijedan ugovor o isporuci teretnih vagona za prijevoz kolutova lima. Posljednje dvije godine značajno je rasla proizvodnja vagona, pa je Đuro Đaković Specijalna vozila s 30-ak milijuna kuna 2014., narastao na više od 200 milijuna kuna prihoda u ovoj godini.

Mandat produljen tri puta

Mazal je u Đuro Đaković Holding, odnosno njegovu upravu ušao 2010. godine, a na čelno mjesto tvrtke zasjeo je u travnju 2014. Tri puta mu je produljen mandat, prvo u travnju 2016. na godinu dana, potom u travnju 2017. na šest mjeseci pa onda i uoči dokapitalizacije do kraja ove godine. Činjenicu da Crni čelik nije preuzeo kompaniju, a time i propali pokušaj dokapitalizacije komentirao je ministar državne imovine Goran Marić prozivajući upravu, odnosno Mazala, kada je rekao “da je znao da pokušaj neće biti uspješan jer poznaje domete Uprave te tvrtke”.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.