Tržište rada

Domaće kompanije povećavaju zapošljavanje menadžerskog kadra

Foto: Arhiva VL
Domaće kompanije povećavaju zapošljavanje menadžerskog kadra
11.06.2010.
u 11:19
Čak 32 posto anketiranih kompanija potvrdilo je da trenutačno zapošljava, a njih 34 posto planira zapošljavati u sljedeća tri mjeseca. U procesu smanjivanja upravljačkog i stručnog kadra je 20 posto kompanija.
Pogledaj originalni članak

Trend trenutačnog i planiranog zapošljavanja pokazao je pad u prvoj polovici prošle godine na domaćem tržištu, usporen je do kraja godine, no i dalje se osjeća stagnacija s malim izgledima za poboljšanje, pokazuju rezultati domaće podružnice Antal International, svjetske kompanije za zapošljavanje menadžerskih kadrova.

Čak 32 posto anketiranih kompanija potvrdilo je da trenutačno zapošljava, a njih 34 posto planira zapošljavati u sljedeća tri mjeseca. U procesu smanjivanja upravljačkog i stručnog kadra je 20 posto kompanija, a isti postotak njih očekuje da će to učiniti u sljedećem razdoblju. Usporedbe radi, početkom godine, 39 posto kompanija je zapošljavalo, 27 posto planiralo zapošljavati, a 34 posto planiralo smanjivati zaposlene na toj razini.

- Brojke pokazuju da se trend, iako silazan još od prošle godine, pomalo stabilizira. U razdoblju krize, isto kao i u vrijeme prosperiteta, kompanijama je od ključne važnosti za uspjeh na tržištu osigurati kvalitetan menadžerski kadar. U prvom dijelu ove godine i mi pomalo primjećujemo povećanje aktivnosti u tom segmentu tržišta rada - izjavljuju Nina Anđal i Sanja Novačić, direktorice Antala za Hrvatsku.

Trenutačno zapošljavanje na globalnoj razini poraslo je sa 50 posto zabilježenih u jesen na 53 posto početkom godine, dok je sada na 54 posto. Postotak kompanija koje planiraju zapošljavati u sljedećem razdoblju porastao je s ranijih 55 posto na 58 posto. Istodobno je udio kompanija koje planiraju otpuštati u sljedećem razdoblju pao od početka godine s tadašnjih 28 posto na sadašnjih 22 posto. No, rezultati pokazuju da će taj udjel ipak porasti na 25 posto, pokazuju rezultati o globalnom pregledu tržišta rada Antal Internationala, a u istraživanju je obuhvaćeno 9600 kompanija na vodećim svjetskim tržištima Europe, Azije, sjeverne i južne Amerike te Afrike.

Regije s najvećom razinom zapošljavanja su Azija i Pacifik, sa 65 posto, na američkom kontinentu 64 posto, dok europsko tržište zaostaje sa 45 posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UK
Ugo Kajvez
14:08 11.06.2010.

A tko će raditi? .............