Intervju

Dugogodišnju ljubav prema čokoladi pretvorio u posao!

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Dugogodišnju ljubav prema čokoladi pretvorio u posao!
13.02.2013.
u 16:52
Dubravko Vitlov samostalno je pokrenuo najslađi posao na svijetu – odlučio je dizajnirati čokolade, a uskoro planira otvoriti i čokoladarnicu u centru Zadra
Pogledaj originalni članak

Dubravko Vitlov prvu je ručno izrađenu čokoladu ugledao još kao dijete te odmah poželio postati proizvođač čokolade. Upravo stoga danas i radi najslađi posao na svijetu: dizajnira čokolade!

 

Dok je u Kanadi bio zaposlen kao ugostitelj, svaki dan na putu do posla prolazio je pokraj čokoladarnice u kojoj su u izlogu pred prolaznicima majstori na mramornim pločama izrađivali čokolade te se tada rodila želja da isto radi i on. Nakon što je u Belgiji završio nekoliko tečajeva te školu u najvećoj i najjačoj industriji čokolade na svijetu Barry Callebaut, kod kuće je godinama eksperimentirao, radio čokolade i praline za ukućane i prijatelje. Prije šest godina napokon je odlučio pokrenuti vlastiti posao, a uskoro planira i otvoriti i čokoladarnicu u centru Zadra. Donosimo vam njegovu poslovnu priču.
Kada ste počeli razmišljati o pokretanju vlastitog posla?
Još prije 6 godina sam počeo raditi konkretne poteze za osnivanje ove djelatnosti. Iako sam dugo želio imati vlastiti posao, sada znam da je za takvo nešto nužna određena zrelost. 

 

Dok je u Kanadi bio zaposlen kao ugostitelj, svaki dan na putu do posla prolazio je pokraj čokoladarnice u kojoj su u izlogu pred prolaznicima majstori na mramornim pločama izrađivali čokolade te se tada rodila želja da isto radi i on. Nakon što je u Belgiji završio nekoliko tečajeva te školu u najvećoj i najjačoj industriji čokolade na svijetu Barry Callebaut, kod kuće je godinama eksperimentirao, radio čokolade i praline za ukućane i prijatelje. Prije šest godina napokon je odlučio pokrenuti vlastiti posao, a uskoro planira i otvoriti i čokoladarnicu u centru Zadra. Donosimo vam njegovu poslovnu priču.

Kada ste počeli razmišljati o pokretanju vlastitog posla?

Još prije 6 godina počeo sam raditi konkretne poteze za osnivanje ove djelatnosti. Iako sam dugo želio imati vlastiti posao, sada znam da je za takvo nešto nužna određena zrelost. 

 

Kako je i kada nastala ideja o samostalnoj izradi i dizajniranju čokolada?

Prva ideja javila se u Kanadi, dok sam svakodnevno uživo gledao čokolatijere kako rade ono što ja danas radim. Tada mi je to izgledalo kao znanstvena fantastika. Međutim, imao sam veliku sreću u životu što mi se pružila prilika učiti od najboljih svjetskih majstora, od onih u Belgiji, gdje sam učio i teoriju od inženjera Barry Callebaut inc. te u Sloveniji i Italiji. 

Sva čula prorade kada gledate ljude kako svojim rukama rade karamel, kreme, ganache, hlade čokoladu na mramoru pa je lijevaju u kalupe. Tada se pojavljuju takve kombinacije mirisa koji se nigdje drugdje ne mogu osjetiti. Danas se bavim isključivo ovim poslom, koji me preuzeo 24 sata dnevno te svih sedam dana u tjednu.

 

Ostatak intervjua pročitajte na Pametnoj kuni.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.