Dubravko Vitlov prvu je ručno izrađenu čokoladu ugledao još kao dijete te odmah poželio postati proizvođač čokolade. Upravo stoga danas i radi najslađi posao na svijetu: dizajnira čokolade!
Dok je u Kanadi bio zaposlen kao ugostitelj, svaki dan na putu do posla prolazio je pokraj čokoladarnice u kojoj su u izlogu pred prolaznicima majstori na mramornim pločama izrađivali čokolade te se tada rodila želja da isto radi i on. Nakon što je u Belgiji završio nekoliko tečajeva te školu u najvećoj i najjačoj industriji čokolade na svijetu Barry Callebaut, kod kuće je godinama eksperimentirao, radio čokolade i praline za ukućane i prijatelje. Prije šest godina napokon je odlučio pokrenuti vlastiti posao, a uskoro planira i otvoriti i čokoladarnicu u centru Zadra. Donosimo vam njegovu poslovnu priču.
Kada ste počeli razmišljati o pokretanju vlastitog posla?
Još prije 6 godina počeo sam raditi konkretne poteze za osnivanje ove djelatnosti. Iako sam dugo želio imati vlastiti posao, sada znam da je za takvo nešto nužna određena zrelost.
Kako je i kada nastala ideja o samostalnoj izradi i dizajniranju čokolada?
Prva ideja javila se u Kanadi, dok sam svakodnevno uživo gledao čokolatijere kako rade ono što ja danas radim. Tada mi je to izgledalo kao znanstvena fantastika. Međutim, imao sam veliku sreću u životu što mi se pružila prilika učiti od najboljih svjetskih majstora, od onih u Belgiji, gdje sam učio i teoriju od inženjera Barry Callebaut inc. te u Sloveniji i Italiji.
Sva čula prorade kada gledate ljude kako svojim rukama rade karamel, kreme, ganache, hlade čokoladu na mramoru pa je lijevaju u kalupe. Tada se pojavljuju takve kombinacije mirisa koji se nigdje drugdje ne mogu osjetiti. Danas se bavim isključivo ovim poslom, koji me preuzeo 24 sata dnevno te svih sedam dana u tjednu.