Ekonomska analiza

Egipat gubi 310 milijuna dolara dnevno zbog revolucije

Foto: AFP/REUTERS/PIXSELL
Egipat gubi 310 milijuna dolara dnevno zbog revolucije
05.02.2011.
u 09:04
Banke i burze su zatvorene već danima, jednako kao i mnoge tvornice u većim gradovima, a neredi su doveli i do novog rasta cijena hrane. Egipat je još u sredini vrhunca turističke sezone.
Pogledaj originalni članak

Neredi u Egiptu tu zemlju koštaju najmanje 310 milijuna dolara dnevno, pokazala je analiza banke Credit Agricole. Ekonomisti te banke odlučili su i revidirati svoje procjene gospodarskog rasta Egipta u ovoj godini, s 5,3 posto na 3,7 posto. Banke i burze su zatvorene već danima, jednako kao i mnoge tvornice u većim gradovima, a neredi su doveli i do novog rasta cijena hrane.

Egipat je još u sredini vrhunca turističke sezone, koja obično traje do svibnja, no problem je što je većina prijevoznika, ali i putnika odlučila preskočiti to odredište.

Ekonomisti u svom izvješću navode kako bi duži rok političke nesigurnosti i nasilja mogao imati destruktivan učinak na zaradu od turizma ove godine. Ona je u 2010. iznosila šest posto BDP-a, no zahvaljujući neredima vrlo lako bi se mogla vratiti na razine prije 2004. godine na zaradu manju od 5,5 milijardi dolara.

- Manjak prihoda od turizma morat će se riješiti dodatnim proračunskim potporama – stoji u izvješću banke Credit Agricole čiji ekonomisti vjeruju kako bi inozemni, ali i lokalni investitori vrlo brzo mogli početi izvlačiti novac iz Egipta zbog političke nestabilnosti.

Nova vlada morat će se suočiti s manjkom prihoda, te će zbog cijele situacije sigurno morati povećati subvencije na gorivo i hranu kako bi smanjila nezadovoljstvo građana, pa ekonomisti procjenjuju kako će proračunski manjak Egipta ove godine doseći 12,3 posto, što je mnogo više od ranije procijenjenih 8,2 posto.

Trgovina Sueskim kanalom, koja je Egiptu u 2010. donijela prihode od 4,77 milijardi dolara, zasad ostaje otvorena. No, danski AP Moller-Maersk, najveća svjetska brodarska kompanija, zatvorika je neke objekte, uključujući i treminal na Sueskom kanalu. Isto je napravio i francuski proizvođač građevinskog materijala Lafarge.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PI
prava istina
09:38 05.02.2011.

Klasičan rasplet u nekim revolucionarnim metodama pod krinkom domoljublja (takav scenarij je i nama poznat) kada zapravo dolaze na scenu kriminal i nedobronamjerni rušitelji. Narod koji se u okviru izgovora hvata devastiranja svojeg materijalnog i kulturnog dobra nema dobre namjere. Pljačke i otimačine su sada u punom pogodnu i to je uništena svrha navodnog revolucionarizma.

OB
-obrisani-
10:14 05.02.2011.

Već je kaos, i bit će sve gore. Btw, u medjuvremenu explozija na plinovodu na Sinaju.