Nova regulativa

Europski regulatori žele rezati bankarske bonuse

Foto: VL Photo
Europski regulatori žele rezati bankarske bonuse
14.12.2010.
u 08:45
Novi bi se limiti odnosili na sve zaposlenike europskih banaka, dakle, bez obzira u kojoj zemlji svijeta poslovnica bila, ako joj je sjedište u Europi, podlijegat će ovim novim pravilima ograničenih isplata bonusa
Pogledaj originalni članak

Odbor europskih bankarskih supervizora (CEBS) svojim novim smjernicama želi srezati isplatu bankarskih bonusa, točnije, poručuju kako unaprijed može biti isplaćeno samo 20 do 30 posto bonusa gotovinom, piše BBC.

Ovi bi se limiti odnosili na sve zaposlenike europskih banaka, dakle, bez obzira na to u kojoj zemlji svijeta poslovnica bila, ako joj je sjedište u Europi, podlijegat će ovim novim pravilima ograničenih isplata bonusa. Jednako tako ova pravila obuhvaćaju i banke koje nemaju sjedište u Europi, ali isplaćuju zaposlenike u Europskoj ekonomskoj zoni. Nova i stroža regulativa izazvala je brojne negativne reakcije pa mnogobrojni strahuju kako bi mogla utjecati na raseljavanje bankara i menadžmenta u zemlje koje ova pravila neće pokrivati.

Neke su banke već upozorile da bi nova regulativa mogla potaknuti njihove zaposlenike da se presele u azijske gradove koji imaju blaža pravila isplate nagrada i niže poreze. Britanske banke HSBC i Standard Chartered strahuju i kako će njihovi azijski zaposlenici prijeći neeuropskim konkurentima koji još uvijek imaju pravo na bonuse. Tu je i druga prijetnja – mogućnost da se kompletne banke sa svojim sjedištima presele u Aziju ili malo bliže, u Švicarsku, gdje se CEBS-ova regulativa ne primjenjuje jer ta zemlja ne pripada Europskoj ekonomskoj zoni. Ipak, i ta je zemlja sama propisala minimume koje njihove banke mogu isplatiti, iako ne propisuju točan limit iznosa bonusa u gotovini.

Britanska udruga bankara poručila je kako se reforma sustava nagrađivanja u financijskom sektoru mora usuglasiti na globalnoj razini kako bi se izbjegla dvostruka pravila po svijetu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UK
Ugo Kajvez
13:41 14.12.2010.

Google ........ . The eurozone is in bad need of an undertaker

BR
brle
10:07 15.12.2010.

interesantno da su za sve probleme danasnjeg svijeta uglavnom krive banke (vjerojatno u svem tome ima puno istine), a nitko ne spominje niti u primisli da su to politicari cijelog svijeta, kao jedna kasta rak rana tog istog svjeta!?