Kolumna

Euroskeptici su demagozi koji bi uništili ekonomiju

Foto: Reuters/PIXSELL
Euroskeptici su demagozi koji bi uništili ekonomiju
06.04.2014.
u 12:00
Političke stranke desnice u Italiji traže napuštanje eura i povratak lire, no zaboravljaju da je u vrijeme svoje nacionalne valute Italija imala inflaciju višu od 20 posto
Pogledaj originalni članak

Talijanska Sjeverna liga u svoj simbol, grb, za izbore za Europski parlament 25. svibnja uvela je slogan: "Dosta eura". Protiv eura je i pokret Pet zvijezda komičara-političara Beppea Grilla, zatim krajnja desnica, a i unutar pokreta Naprijed Italijo bivšeg premijera, a sada osuđenika za korupciju Silvija Berlusconija, ima onih koji bi se vratili liri.

Drže kako bi imali više suvereniteta nad svojom valutom te da bi njezinom devalvacijom pomogli talijanskom izvozu. Sve te stranke i strančice pokušavaju demagogijom pridobiti pokoji glasić. Sjeverna liga već je odavno izgubila konsenzus. Stranke krajnje desnice nemaju nikakvo značenje na talijanskoj pozornici, a Beppe Grillo uvijek je protiv. Kada bi čelnik Demokratske stranke i premijer Matteo Renzi kazao kako treba napustiti euro, Grillo bi kazao kako je euro najljepša stvar na svijetu. Svi oni zaboravljaju kako je u vrijeme lire Italija imala inflaciju višu od 20 posto, kako se na pritisak političara valutu stalno devalviralo čime se nižim cijenama talijanskih proizvoda htjelo potaknuti izvoz, ali se poticao rast cijena itd.

Kada bi se vratilo nacionalnu monetu ne bi se potaklo proizvodnju i konkurentnost talijanskih proizvoda u svijetu, jer bi Italija energiju i sirovine morala plaćati u eurima ili dolarima što bi bilo mnogo skuplje nego sada. Predsjednik Confindustrie, udruge talijanskih industrijalaca, Giorgio Squinzi, upozorio je antieuro političare kako bi prelazak na liru doveo do gubitka od 25 do 35 posto bruto nacionalnog proizvoda u dvije godine.

Španjolska, zemalja koju je također teško pogodila kriza, nema euroskeptičnih stranaka prijavljenih za europske izbore. Ni stranke iz Katalonije nisu protueuropske. To znači da će Španjolska imati svih svojih 54 europarlamentaraca – kompaktnih pobornika EU. Među 73 talijanskih europarlamentaraca, francuskih 74 itd. bit će i euroskeptika. Hoće li biti učinkovitiji španjolski europarlamentarci za Španjolsku ili talijanski i francuski euroskeptici za svoju zemlju u čije ime žele potopiti EU?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ZB
zbuniceva
13:07 06.04.2014.

Ovaj članak je sigurno plaćeni oglas. Dragi Silvije pitam Vas koje je veće zlo ili ak volite veće dobro? Nekadašnja inflacija od 20% i puna zaposlenost mladih i starih ili današnja deflacija i puna doživotno osigurana nezaposlenost 20+% a mladih i preko 50% ? Naravno i pitanje za koje netreba odgovor, najbogatijih 1% je utrostručilo svoje bogatstvo i par obitelji u Italiji ko i u Engleskoj ili Americi ima više nego 25% najsiromašnijeg stanovništva.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
13:44 07.04.2014.

nema povratka u nazad, što je bilo bilo je...ali činjenica je da su kod mijenjanja stare monete u euro Nijemci najviše profitirali, za razliku od svih drugih..tu su Englezi u pravu, Unija bi trebala biti zajednička, a ne samo njemačka

UM
Umjereni
12:43 08.04.2014.

@zbuniceva Ja nemam pojma o kojoj ti državi govoriš, ali Italija sigurno nije imala punu zaposlenost ni starih ni mladih. Nemojte ovdje pričati svakojake gluposti. U Njemačkoj još uvijek žive Talijani koji su kao gastarbajteri došli sedamdesetih u potrazi za poslom i boljim životom.