Plod s domaćih njiva globalno prepoznat

Franckovu cikoriju vole i u Australiji

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Franckovu cikoriju vole i u Australiji
13.11.2021.
u 14:30
Tisuću tona cikorije s hrvatskih polja preradio je ove godine Franck, gotovo trećinu više nego lani
Pogledaj originalni članak

U Franckovu pogonu u Bjelovaru ove je godine prerađeno čak 1000 tona cikorije, koju je za tog tržišnog lidera u kavi, čajevima i kavovinama i ove godine proizveo kooperant Marijo Puškarić, vlasnik najboljeg OPG-a u Hrvatskoj u 2018. u izboru “Zlata vrijedan” Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede.

Nakon primarne prerade u konačnici je proizvedeno 250 tona suhe cikorije, koja čini poznate Franckove napitke poput Divke i Kneippa te liniju instant-napitaka od žitarica i cikorije Bianka. Sušene kockice cikorije prže se, melju i pakiraju kao takve ili se, prema provjerenim recepturama, miješaju sa žitaricama i ječmenim sladom, dajući ukusan beskofeinski napitak, bogat inulinom i drugim vrijednim sastojcima, koji je sve popularniji među djecom i odraslima.

Cikorija koju koriste za klasične napitke potpuno se uzgaja i prerađuje u Hrvatskoj, finalni proizvod je visoke kvalitete, a plasira se i na svjetska tržišta, tvrde u toj kompaniji.

– Kavu i napitke od žitarica i cikorije izvozimo i na tržišta Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije, ali i u druge europske zemlje poput Njemačke, Austrije, Nizozemske, Slovačke, Rumunjske, Irske, Švedske, Češke, ali i one udaljenije poput Kanade, Sjedinjenih Država, Australije, Novog Zelanda i Katara – kažu u Francku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.