UPOZORENJE EK

Građevinski otpad mora se gospodarski iskoristiti

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Građevinski otpad mora se gospodarski iskoristiti
15.09.2017.
u 06:35
Građevinski i otpad od rušenja prijetnja su okolišu i ozbiljan izazov za EU.
Pogledaj originalni članak

Komisija EU predstavila je u HGK protokol Europske unije za gospodarenje građevinskim otpadom te poručila da to ne smije ostati neiskorišten resurs.

– Građevinski i otpad od rušenja prijetnja su okolišu i ozbiljan izazov za EU. Svake godine nastaju dvije tone tog otpada po stanovniku Europe. Stvari za sada ne samo da izgledaju loše i ružno, nego je riječ o resursima koje nismo iskoristili.

Protokol treba pomoći da se otpad koristi, a dobra kvaliteta materijala koji se koristi u građevinarstvu donosi povjerenje i stvara povećanu potražnju na tržištu za takvim materijalima – istaknuo je Wojicech Klimek, predstavnik Europske komisije. Prema procjenama HGK, u 2015. proizvedeno je oko 1,2 milijuna tona građevinskog otpada, od kojeg je dobar dio moguće reciklirati. No za to trebamo sagraditi reciklažna dvorišta, poručili su. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.