TEHNOLOGIJE Vipnet uveo HSDPA, udio prijenosa podataka raste

Hrvati šalju sve više podataka

Foto: import
Hrvati šalju sve više podataka
06.06.2006.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Udio prijenosa podataka porastao je lani u ukupnom prometu operatera Vipneta sa 3,1 na čak 26,9 posto. Sama činjenica da Hrvati ipak počinju svoje mobitele i prijenosnike sve ozbiljnije koristiti za pristup internetu, signal je operaterima da porade na brzinama.

Zasad je samo njih deset u Europi posegnulo za HSDPA tehnologijom, koja se još lani činila prilično dalekom, zimus nešto izglednijom, a proljetos je ipak zaživjela u osam europskih zemalja. Vipnet je HSDPA mamac, koji u downloadu ima brzinu do 1,5 Mbit/s a u uploadu do 384 kbit/s (pa je i te kako usporediv s ADSL-om), prvi bacio hrvatskim korisnicima i zasad se na tu mrežu može ukopčati u Zagrebu, Rijeci i Opatiji, uskoro u Splitu.

Iako je Vipnetov glavni konkurent T-mobile nedavno najavio kako će HSDPA ponuditi početkom 2007. godine, kad mreža postane isplativa, vipnetovci ne sumnjaju u uspjeh.   HSDPA korisnicima nudimo pod komercijalnim uvjetima uz korištenje kombinirane HSDPA-UMTS-EDGE Vodafone Mobile Connect kartice.  I EDGE i UMTS ponudili smo prvi u Hrvatskoj, a kombinacijom tih 3G tehnologija Vipnet na više od 90 posto hrvatskog teritorija omogućuje brzi mobilni pristup internetu.

Budući da je već najavljen daljnji razvoj HSDPA tehnologije, zasigurno će ta tehnologija biti vodeća sljedećih nekoliko godina  ističe Mladen Pejković, član uprave i tehnički direktor Vipneta.  Istraživanja, nastavlja Pejković, pokazuju da prodaja prijenosnika raste, a za više od dvije trećine zaposlenih i obrtnika e-pošta je glavno sredstvo komunikacije s poslovnim partnerima.   Mobilni pristup internetu sve više je pravilo, a ne iznimka, bez obzira na to je li riječ o privatnim ili poslovnim korisnicima. Očekujemo i će se upravo takvim ulaganjima postotak prijenosa podataka i dalje povećavati  tvrdi Pejković.


Vijesti, fotke, TV program i mobitel - sve za SP

Vipnet je dosta pozornosti obratio praćenju Svjetskoga nogometnog prvenstva, pa korisnicima omogućuje i praćenje HTV Sporta preko Vodafone live! mobilnog portala, a korisnici koji imaju 3G mobitele mogu preko Vodafone live! 3G mobilnog portala pratiti CNN i Eurosport. Najvažnije događaje s utakmica mogu se pratiti putem HTV Sporta i Eurosporta. Tijekom utakmica, pak, Vip će slati SMS i MMS poruke korisnicima. Najnovija Vip-usluga, MMS Nogomet, omogućuje da na mobilne telefone dolaze vijesti i fotografije s najvažnijim trenucima iz aktualne nogometne utakmice. U "nogometnoj" je ponudi i mobitel Siemens C75 Ronaldo, iz ograničene serije za nove VIPme korisnike, s Brazilčevim autogramom na poleđini.

Pogledajte na vecernji.hr