Sigurnost hrane

Hrvatska vlasnička struktura još samo u prehrambenoj industriji

Foto: arhiva vl
Hrvatska vlasnička struktura još samo u prehrambenoj industriji
04.05.2010.
u 14:46
Udjel u potrošnji hrane i pića u ukupnom prihodu od turizma je oko 10 posto, oko 700 milijuna eura godišnje - kazao je ministar Čobanković na 4. Konferenciji o sigurnosti hrane u Opatiji.
Pogledaj originalni članak

Sigurnost hrane pitanje je zaštite potrošača. U ekonomskoj krizi važni su elementi zaštite nacionalne proizvodnje. Ne smijemo zaboraviti da je vlasnička struktura hrvatska još jedino u prehrambenoj industriji. Ove godine nitko neće zaposliti novog radnika i zato moramo čuvati ono što imamo, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević otvarajući 4. Konferenciju o sigurnosti hrane koja se održava od 3. do 5. svibnja u Opatiji.

Vidošević je tom prigodom čestitao okončanje pregovora s EU u poglavlju 12 (sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika), čije se zatvaranje očekuje u idućih mjesec dana.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je kako smo do sada uskladili veliki dio pravne stečevine, u 2008. godini 280 propisa, u 2009. godini 168, a ostalo nam je još svega 50. Naglasio je da sa završavanjem poglavlja ne završava posao, jer EU teži što većim standardima što stalno zahtijeva nove direktive.

Istaknuo je i važnost poljoprivredne proizvodnje, jer je udjel u potrošnji hrane i pića u ukupnom prihodu od turizma oko 10 posto.

- To je oko 700 milijuna eura godišnje - naveo je ministar dodavši da je riječ o najkvalitetnijoj vrsti izvoza pri kojoj roba ne prelazi državnu granicu. Vrijednost prehrambene industrije u Hrvatskoj je i u tome što u strukturi izvoza dominiraju proizvodi prehrambene industrije, a ne primarni poljoprivredni proizvodi. Što se tiče robne razmjene mesnih prerađevina, lani je postignut suficit od 20 milijuna američkih dolara. To govori o spremnosti naših proizvođača da se proizvede kvalitetan proizvod i da ga se plasira na međunarodno tržište, kazao je Čobanković.

Trenutačno 70 posto udjela objekata u poslovanju s hranom životinjskog porijekla zadovoljava norme EU, rekao je ministar ističući kako će biti i onih koji se neće na vrijeme prilagoditi, ali takvi objekti neće imati budućnosti.

- U pregovorima smo zatražili odgodu do 2015. godine za prilagođavanje ostatka ovih objekata, a svaki vlasnik pojedinačno treba procijeniti hoće li to i na koji način poduzeti - kazao je Čobanković.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.