Projekt Era

Hrvatski ekološki namještaj kreće u izvozni pohod na Nizozemsku

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Hrvatski ekološki namještaj kreće u izvozni pohod na Nizozemsku
24.06.2014.
u 11:15
Iza projekta Era stoji petnaestak proizvođača namještaja
Pogledaj originalni članak

        Projekt Era, ekološki namještaj dizajniran i proizveden u Hrvatskoj, javno je promoviran u veljači ove godine, a ovih je dana uspješno finalizirana i njegova druga faza. Izrađeni su standardi koje tvrtke moraju provoditi u proizvodnji ekološkog namještaja te usvojena zaštitna oznaka – Era eco label.I za ove inicijative stoji petnaestak proizvođača namještaja okupljenih u Era grupi koji projekt odrađuju u svojoj režiji i o svome trošku bez ikakve potpore mjerodavnih državnih institucija. Stručnu potporu u izradi standarda i usvajanju ekooznake pružili su im Institut za razvoj i upravljanje dizajnom i intelektualnim vlasništvom, Savez za energetiku Hrvatske i IQ Consulting te Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Tatjana Kos, voditeljica projekta Era grupe, ističe da je ovo početak brendiranja hrvatske industrije namještaja. Cilj je, dodaje, proizvođače namještaja kroz proizvode visoke dodane vrijednosti učiniti konkurentnijima te im s novim ekoasortimanom otvoriti tržišnu nišu i na prostoru EU i globalno. Ekooznaka Era dodjeljivat će se pojedinačnom elementu namještaja, i to na rok od tri godine, a u tom postupku primjenjivat će se LCA metodologija (Life Cycle Analysis) koja obuhvaća sve faze procesa. Od projektiranja, nabavljanja materijala, proizvodnje, pakiranja, prijevoza do upotrebe, ali i moguće restauracije i/ili prenamjene, pa sve do odlaganja, odnosno recikliranja.To konkretno znači da se kod namještaja s ekooznakom Era u izradi proizvoda i pakiranju moraju primjenjivati principi ekodizajna, koristiti prirodni materijali koje je u cijelosti moguće reciklirati uz eliminiranje boja i premaza koji u okoliš ispuštaju otrovne tvari štetne i ljudskom zdravlju i prirodi.

Nadalje, ekooznaka Era bit će jamstvo da u proizvodnom procesu nisu povrijeđena ničija prava, bilo kao autora ili radnika, odnosno da proizvod nije kopija, već autorsko djelo te da u njegovu nastajanju nije korišten dječji rad. Dodjela znaka podrazumijeva i da su sudionici u cijelom procesu nastajanja proizvoda bili adekvatno nagrađeni za svoj rad te radili u primjerenim radnim uvjetima i u skladu s propisima, niže Kos kriterije koje proizvođačima postavlja nova ekološka oznaka.Ambicije Era grupe velike su, ali ne i nerealne. Do kraja 2015. očekuju i povećanje broja zaposlenih za oko 20 posto u partnerskim poduzećima koja će se uključiti u proizvodnju ekološkog namještaja. Namještaj oblikovan prema principima ekodizajna ima jamstvo 100 godina pa potražnja raste i na lokalnoj razini, no posebno je evidentna na inozemnim tržištima.U Zagrebu i Rijeci otvorene su već trgovine, uskoro slijede otvaranja u Bujama, Splitu i Poreču te u Ljubljani, a ekonamještaj dostupan je online (www.era.com.hr). Nedavno je zaključen i natječaj Kvrga koji je uz tri nagrađena iznjedrio još dvadesetak novih artikala što uskoro ulaze u proizvodnju. S hrvatskim veleposlanstvom u Nizozemskoj pripremaju izložbu kako bi se predstavili tom bogatom i zahtjevnom tržištu, a planove kreiraju i za nastup na njemačkom, talijanskom te španjolskom tržištu.“Je li ovo naša Era” slogan je kampanje koju nakon Zagreba sele u Istru, a potom i u ostatak države.  

>> Dodijeljene nagrade za razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
Objektivno...
00:05 26.06.2014.

Čekaj malo Jadranka... pa jel taj namještaj ne ide u Gunju i Posavinu? Pa jel to nije projekt Miran san?