Analiza

HT ostaje dominantna dionica, Ina je velik potencijal, ali i rizik

Foto: ''
HT ostaje dominantna dionica, Ina je velik potencijal, ali i rizik
05.05.2011.
u 09:15
Inini poslovni rezultati nisu iznenadili analitičare, a predviđaju kako će se taj trend nastaviti. Kretanje cijene dionice neizvjesno je zbog blokirane trgovine
Pogledaj originalni članak

Inini poslovni rezultati nisu iznenadili analitičare, a predviđaju kako će se taj trend nastaviti. No, kad je riječ o kretanju cijene dionice, to je još neizvjesno jer je trgovanje trenutačno blokirano, a možda će i donijeti iznenađenje, ako se utvrdi da je MOL stekao udjel veći od 49 posto. Uz Inu, HT će sigurno i u budućnosti biti najlikvidnija dionica na burzi. Bez obzira na lošije rezultate poslovanja, većina stranih analitičara preporučuje da se ta dionica zadrži. Jer, ako i rezultati poslovanja budu lošiji, dividenda je i dalje na razini koja omogućava oko sedam do osam posto prinosa.

Bez obzira na loše rezultate HT-a u prvom tromjesečju ove godine, u kojem je neto dobit pala 8,5 posto, a što se odrazilo i na pad vrijednosti dionice od oko 12 posto, burzovni analitičari ostaju pri tvrdnji da je ulaganje u tu dionicu i dalje isplativo, prije svega zbog zadovoljavajuće visine dividende koja ove godine iznosi 22,76 kuna. Sljedeće godine očekuje se da će biti na nešto nižim razinama.

I manje dobro

– No, ako sljedeće godine dividenda i bude manja, oko 20 kuna, i tada će dividendni prinos uz sadašnju razinu cijene biti jako dobrih sedam do osam posto – komentira Libor Weiser, član uprave Hita vrijednosnica. Ta razina prinosa slična je onoj u telekom kompanijama u istočnoj Europi. Očekuje da bi HT godinu mogao završiti s pet posto manjim prihodima i oko deset posto manjom dobiti. HT i Ina ostat će najlikvidnije domaće dionice, a za razliku od HT-a, Ina je bila najveći dobitnik u poslovanju u prvom tromjesečju, s rastom prihoda od 23,2 posto.

I dok neki analitičari Inu smatraju najperspektivnijom dionicom u sljedećem razdoblju zbog očekivanih dobrih poslovnih rezultata do kraja godine, ali i u daljoj budućnosti, dio analitičara ipak je sumnjičav zbog nerazriješenih odnosa MOL-a i Vlade, koji su dva najveća vlasnika, pa stoga i neznanja kada bi se i kakva odluka mogla donijeti te diverzificiranog poslovanja.

– Dvije do tri odluke mogle bi promijeniti cijelu situaciju s Inom, pa tako i njezinom dionicom – komentira jedan burzovni analitičar.

Naime, trgovanje tom dionicom i sada je blokirano zbog još nerazriješene situacije oko stjecanja dionica i udjela koji MOL ima u toj kompaniji. Postoje uvjerljive sumnje u želju za stjecanjem zlatne dionice, odnosno dovoljnog postotka, koji može biti i veći od 49 posto, a koji će omogućiti prevlast na skupštini dioničara.

Adris u padu

S druge strane, HT, bez obzira na konkurenciju i pad prometa, analitičari vide stabilnom kompanijom u kojoj nema prevelikih neizvjesnosti vezanih za odluke. Očekuje se da bi ljetna sezona mogla donijeti oporavak zbog povećanog roaminga.

Nešto su manja očekivanja od Adrisa, koji ima opadajući biznis, a dodatni problem stvara im konkurencija, no i činjenica da novac ulažu u turizam, koji je dugoročna investicija. Stoga analitičari Adrisovu dionicu zovu i tzv. cash cow dionicom. Isto vrijedi i za HT, no ta kompanija ipak ima dobru dividendu koja zadržava dioničare. Atlantic grupu, bez obzira na gubitak, analitičari često izdvajaju kao stabilnu kompaniju s jasnim ciljevima. Osim toga, gubitak je vezan za preuzimanje Droge Kolinske, no već ubrzo upravo zbog te akvizicije prihodi, pa i dobit, bit će veći. Među najvećim dobitnicima u prvom tromjesečju sigurno su i Petrokemija i AD Plastik, čiji rezultati prate sektor u Europi. Analitičari predviđaju da će dionica Petrokemije i dalje biti uspješna jer je riječ o kompaniji, odnosno sektoru koji i vani bilježi dobre rezultate poslovanja zbog važnosti koju u svijetu ima hrana, pa tako i gnojiva. Osim toga, očekuje se da će s vremenom kompanija imati i bolju cijenu plina, a čemu bi trebala pridonijeti i gradnja plinovoda. Ista su očekivanja i za AD Plastik.

Mnogi burzovni analitičari po rezultatima u prvom tromjesečju izdvajaju Podravku i Končar zbog vidljivo dobrog upravljanja troškovima. – Odnosno, uz manje ili jednake prihode te su tvrtke uspjele ostvariti veću dobit – komentira Weiser.

a Velik broj analiza pokazuje kako će prodaja HT-a ove godine pasti, ali će se sljedeće zadržati na sličnoj razini. Dividendni prinos očekuje se na razini od 8,7 posto u sljedeće dvije godine, dok bi zarada po dionici, nakon pada u ovoj i sljedećoj godini, 2012. mogla porasti. I dok za HT i Adris analitičari preporučuju zadržavanje dionice, za Ininu se preporučuje prodaja nakon što se nastavi trgovina, prema najavama u četvrtak. U srijedu su dionice HT-a i Atlantic grupe bile u blagom porastu, a Adrisova kao i AD Plastika i Petrokemije u blagom padu.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
10:31 05.05.2011.

Lako je biti dominanta dionica gdje ne postoji konkurencija.

DU
Deleted user
11:11 05.05.2011.

tako je. apsurdno je da ovi autisti pričaju o ininoj dobiti kao da pada s neba, a sve dolazi iz teške deračine svih nas. da blizu svake inine crpke postoji po jedna shellova i jedna rosneftova i jedna bp-ova, ne bih se bunio kakva god cijena bila (a bila bi, bez sumnje, puno niža), ali kad znam da nas ove gulikože mirno reketare, onda su mo ovakvi napisi degutantni. da ne govorimo o tome kako takva situacija diže cijene i skoro svemu drugom, i defacto kreira inflaciju.

CR
Crollywood
14:40 05.05.2011.

S dionicom Ine se mali investitor sada ne bi trebao igrati.Trebalo je kupiti prije onog naglo uzleta... Ja ću uskoro kupiti svoje prve dionice,jer sam zaštedio nešto kuna. Koje? Bacio sam oko,i pratim dionicu Viadukta i Đure Đakovica.Kad padnu na određenu cijenu,kupujem. I Podravka mi se kao investicija na duge staze čini vrlo zanimljivom... Možda,prije ili kasnije na vrata pokuca npr Nestle ili neki drugi gigant na vrata,i poželi kupiti Podravku. Ja nisam stručnjak,dakle oprezno... Što drugi misle o Podravki???