'Organizacijske promjene'

Ina za zbrinjavanje radnika izdvaja više od 100 milijuna kuna

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Ina za zbrinjavanje radnika izdvaja više od 100 milijuna kuna
07.10.2014.
u 17:29
Očekuje se da će kompanija za otpremnine izdvojiti više od 100 milijuna kuna te da će u prosjeku otpremnine za branitelje iznositi oko 300.000 kn neto, a za ostale oko 220.000 kn neto, poručuju iz Ine
Pogledaj originalni članak

Na današnjoj sjednici, Uprava INA-Industrije nafte, d.d. donijela je jednoglasnu odluku o programu zbrinjavanja. U sklopu provedbe programa, kompanija razmatra model otpremnina koji trenutno, sukladno Kolektivnom ugovoru, iznosi 60% prosječne mjesečne plaće radnika po godini rada kod poslodavca, a bez ograničenja iznosa otpremnine. Očekuje se da će kompanija za otpremnine izdvojiti više od 100 milijuna kuna te da će u prosjeku otpremnine za branitelje iznositi oko 300.000 kn neto, a za ostale oko 220.000 kn neto.

 – Program zbrinjavanja pokrenut je zbog organizacijskih promjena i promjena u radnim procesima i tehnologiji te slijedeći potrebu da se postigne veća razina učinkovitosti i dugoročno održi konkurentnost. Kako je već prije istaknuto, kompanija nastavlja tražiti druga prihvatljiva rješenja za radnike koji su proglašeni viškom, što uključuje njihovu prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, rad u nepunom radnom vremenu ili zapošljavanje radnika na drugim poslovima u skladu s poslovnim potrebama te traženim kompetencijama i kvalifikacijama. Predviđa se da će se time smanjiti broj radnika obuhvaćenih programom. Hrvatski zavod za zapošljavanje zaprimit će program u sljedećim danima, u skladu sa zakonskom procedurom, poručuju iz kompanije.

>> MOL kupuje dionice, bliži se udjelu od 50 posto

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BB
bar_bara
21:22 07.10.2014.

Bože, koliko laži je navedeno u ovom članku. Kao jedan od zaposlenika INA-e koji je na spomenutoj listi mogu pod punom moralnom odgovornosti tvrditi da da kompanija ne traži nikakva "druga prihvatljiva rješenja" za zbrinjavanje radnika. Također mogu reći da moj posao s punim radnim vremenom uzimaju da bi ga dodijelili nekom drugom - iako sam danas neslužbeno saznala da za tu poziciju trenutno nemaju nijednu prikladnu i osposobljenu osobu koja bi posao mogla preuzeti - iako se mene proglasilo viškom. Također su i navedeni iznosi neto otpremnima laž i prenapuhani jer ja sa plaćom za VSS i punih 16 godina staža neću dobiti niti pola od navedenog, a takvih nas je većina s liste.

Avatar Hazl113
Hazl113
17:51 07.10.2014.

Cijelo vrijeme govorim da se Vlada sve dogovorila sa MOL-om, a ovo što nam prezentiraju u javnost je dječji igrokaz. Sve političare koji su bilo na bilo koji uključeni u privatizaciju ine od 2003 god. bi trebalo smjestiti u zatvor. Boli njih briga što se igraju ljudskim životima.

BA
batman
22:39 07.10.2014.

Da nas Mađarska čizma gazi u Hrvatskoj! Jada,jada!