o kupnji Mercatora

Ivica Todorić: Stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ivica Todorić: Stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama
27.06.2014.
u 13:47
Koncern Agrokor danas je uspješno zaključio proces kupnje većinskog udjela Mercatora i postao njegovim većinskom vlasnikom, priopćili su iz te kompanije
Pogledaj originalni članak

Koncern Agrokor danas je uspješno zaključio proces kupnje većinskog udjela Mercatora i postao njegovim većinskom vlasnikom, priopćili su iz te kompanije.

Navode da je ukupna vrijednost transakcije 544 milijuna eura, od čega su 324 milijuna eura za stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 milijuna eura za smanjenje financijskih obaveza Mercatora, a 20 milijuna eura za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora.

Na osnovi ugovora, kako dodaju, koji je Agrokor 14. lipnja 2013. godine potpisao s vlasničkim  konzorcijem od 12 prodavatelja o kupnji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator, te na osnovi kasnijih aranžmana s bankama – vlasnicama Mercatora, Agrokor je platio većinski paket dionica, a završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od jedne milijarde eura, kao i suglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

– Kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator od Agrokora stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama. Ovo je zajednička pobjeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo razinu uspješnosti i konkurentnosti. Počinjemo i ovim stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za sve zaposlenike, inicirati daljnji razvoj industrije u regiji te otvarati nova tržišta za proizvođače. Naš je uspjeh utoliko važniji i ohrabrujući kada se zna u kakvim smo gospodarskim uvjetima i okruženju poslovali posljednjih nekoliko godina. To nam daje nove nade da ćemo zajednički ostvariti još znatniji razvoj i rast te još bolje poslovne rezultate koji se mogu očekivati u povoljnijoj gospodarskoj atmosferi kakvoj se nadamo sljedećih godina – izjavio je prigodom završetka transakcije predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić.

Povezivanjem Agrokora i Mercatora ostvarit će se viša razina zaposlenosti, otvorit će se i velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu te prilike za rast prehrambene i ostalih industrija. Konačno, integracija će omogućiti svim proizvođačima u regiji daljnje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, kao i ozbiljnih perspektiva za nazočnost na trećim tržištima – dodao je Todorić. 

>> Todorić napokon uspio, kupio je 53% Mercatora za 550 milijuna eura

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

KR
kresimirn
13:59 27.06.2014.

nek kaze koliko kosta polica u konzumu kada hoce neki hrvatski proizvodac staviti proizvod na polici....nek kaze koliko ima Hrvatskih proizvoda na policama, nek kaze koliko i u koliko mjeseci placa dobavljacima, nek kaze koliko staklenka pekmeza na polici (ako mene kosta 3kn)....nek kaze koliko voca ima u kutiji na kojoj je nacrtani lijepi cornflakes, nek kaze kolika mu marza na hrvatska vina, ....

TO
tomzag
14:01 27.06.2014.

To su poduzetnici staroga kova; još ih otac poduči kak se dela.

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
14:45 27.06.2014.

ivica vrati pare