Promjena

Jakelić: Probleme stvara i lokalna i državna administracija

Foto: Slavko Midžor/pixsell
Jakelić: Probleme stvara i lokalna i državna administracija
02.12.2010.
u 12:00
Ne može zemlja funkcionirati s tolikim brojem lokalnih jedinica. Hitno je potrebna reforma na lokalnoj razini jer se načelnici i gradonačelnici ponašaju kao lokalni šerifi.
Pogledaj originalni članak

Na HUP-ov help desk u dva tjedna stigle su primjedbe domaćih i stranih investitora vezane za oko 200 projekata, uglavnom poduzetničkih inicijativa koje čekaju rješenje nekog problema da bi se aktivirale.

Na što se ulagači žale?

Investicijski procesi ne trpe odgađanja, sitničarenje, ignoriranje. Pokazalo se da su velik problem geodetske izmjere, u nekim sredinama ništa se nije mijenjalo i evidentiralo još iz austrougarskih vremena. Posljednje izmjere potječu iz tog razdoblja jer je tadašnja vlast željela dobru evidenciju kako bi lakše ubrala poreze.

Svi se žale na lokalne jedinice. Zašto?

Ne može zemlja funkcionirati s tolikim brojem lokalnih jedinica. Hitno je potrebna reforma na lokalnoj razini jer se načelnici i gradonačelnici ponašaju kao lokalni šerifi. Oni su ti koji odlučuju tko može, tko ne može raditi, što je nedopustivo.

Je li veći problem lokalna razina ili državna?

Investitori se žale i na jednu i na drugu administraciju. Nekad mi se čini da je potrebna samo fina prilagodba, prvi dobar korak da nešto učinimo za one koji su uložili u projekt i zapeli s njime zbog različitih prepreka. Ja sam u osnovi optimist te vjerujem da ćemo uspjeti u tome.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.