Nerealne cijene

Je li procjena vrijednosti nekretnine obvezna pri kupnji i je li vjerodostojna?

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Je li procjena vrijednosti nekretnine obvezna pri kupnji i je li vjerodostojna?
27.02.2014.
u 17:00
Često susrećemo nekretnine s nerealnim procjenama, što, objektivno, nije dobro
Pogledaj originalni članak

P: Imam problem s Poreznom upravom koja tvrdi da je nekretnina koju sam nedavno kupio znatno vrednija od iznosa koji sam platio i prijavio te na nju platio porez. Zanima me što je zapravo procjena tržišne vrijednosti i je li obvezna pri kupnji nekretnine te je li vjerodostojna?

(Aleksandar Grgić, Zagreb)

O: Pod procjenom tržišne vrijednosti nekretnine podrazumijeva se procjena cijene nekretnine koja se postiže ili se može postići na tržištu. Porezna uprava utvrđuje osnovicu poreza na promet nekretnina kao tržišnu vrijednost nekretnine. U pravilu, u ispravama o stjecanju ukupan iznos naknade koju daje ili isplaćuje stjecatelj mora biti približno jednak cijenama koje se postižu ili se mogu postići na tržištu.

Procjenu tržišne vrijednosti nekretnine utvrđuje službenik Porezne uprave na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina s približno istog područja u približno isto vrijeme. Procjenu vrijednosti nekretnine mogu dati i ovlašteni sudski vještaci građevinske struke. Pri kupnji nekretnine pomoću bankovnog kredita i hipoteke na njoj kao osiguranju, banke pri odobrenju kredita za kupnju nekretnine traže procjenu tržišne vrijednosti nekretnine.

U praksi susrećemo brojne nekretnine s nerealno određenom tržišnom cijenom, stoga smatram da je tržišna vrijednost nekretnine potrebna i vjerodostojna ako ju je dala ovlaštena osoba.

>>Cijene stanova i kuća rekordno su pale, ali prodaja ipak stoji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

LU
lutomirski
19:07 27.02.2014.

u toj drzavi se nezna ni ko pije ni ko placa, kako moze biti onda realna procjena kroz neke neralne specialiste,kad cujem ovlastena osoba,jezi mi se koza, prevarant bi bila prava rijec, to vi samo radite da bi drzava imala skalu da vise oporezuje prodavace ili kupce, cijena jedne nekretnine, kao zemlja moze samo trziste da procijenu napravi, znaci ovisi o polozaju i koliko je neko spreman platiti, tu se negdje krece cijena, a ne kroz neke ovlastene osobe, dobrto da niste rekli casnike....ha,ha,ha,

XP
xPhoto
20:33 28.02.2014.

Znači porezna uprava je nadležna da odredi koliko vrijedi nekretnina, a ista ta porezna uprava je prikupljač poreza koji se izračunava prema njihovoj "procjeni". Tko je ovdje lud i ne vidi sukob interesa.

LU
lutomirski
19:10 27.02.2014.

za ocijenu neke nekretnine, netreba biti sudac niti gradevinske struke, ali bi se moglo sa vremenom jedna vrsta specialiste za nekretnine napraviti koji polaze nekakve ispite koje imaju veze sa nekretninama, netreba tu nikakva viskoka skola, sa kojom diplomom si moze du...bristai kao i svi u Saboru koji imaju ekonomsku diplomu...neznalice...