Šef ZABA-e o bankarstvu u budućnosti

Luković: Banke trebaju napisati oporuku kako bi 
se lakše prodale

Foto: Mišo Lišanin
Luković: Banke trebaju napisati oporuku kako bi 
se lakše prodale
23.09.2009.
u 19:00
Kad se spašavalo Lehman Brothers, Bank of Scotland i druge, plaćalo se ne pitajući koliko treba dati. Sad je pitanje kako da se to ne ponovi.
Pogledaj originalni članak

Kad propadaju velike banke, svi su ucijenjeni jer vuku sve za sobom. Kad se spašavalo Lehman Brothers, Bank of Scotland i druge, plaćalo se ne pitajući koliko treba dati. Sad je pitanje kako da se to ne ponovi. Sve dok se to ne riješi, banke će se tretirati kao jedna velika opasnost koja može svakoga ugroziti.

- A one to nisu - poručio je studentima Ekonomskog fakulteta Franjo Luković, predsjednik uprave Zagrebačke banke, na današnjem predavanju na temu Bankarstvo - snaga ili slabost u recesiji.

Kao jednu od ideja da se taj problem riješi, kaže, stručnjaci spominju opciju tzv. leaving willa, odnosno oporuke koju bi trebala napisati svaka banka.

- U tom dokumentu bilo bi opisano kako rastaviti banku na dijelove da se lakše proda u slučaju bankrota - objasnio je Luković. Istaknuo je da je efikasnost poslovanja u hrvatskom bankarstvu jako dobra.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

XA
xaron
19:49 24.09.2009.

E moj Lukovicu. Jadan si ti a jos su jadniji ti studenti kojima drzis suplje govore. NITKO nije spasavao Lehman Brothers, ta firma je propala jer je NISU htjeli spasavati, taj si dio vjerojatno prespavao. Living will nije za prodaju banaka, nego da se utvrdi TKO ce snositi posljedice pada te da se osigura da to PONOVNO ne budu poreski obveznici.

DU
Deleted user
21:58 24.09.2009.

XARON, ti si od nekud s istoka kad velis \"PORESKI\" umjesto hrvatski \"POREZNI\" ... inace ovo kaj velis je OK! ... inace, skore sve te firma i banke su pod kontrolom i delaju po planu svojih vlasnika Zidova koji su, svjesno ili nesvjesno, ovu svjetsku krizu ovaj puta prouzrocili!

CR
chocolate_rain
15:12 25.09.2009.

hm, ma dobro, zidovi imaju puno putra na glavi, ali nisu bas za sve iskljucivi krivci. ova je kriza neizbjezna u neoliberalnom kapitalizmu koji je zavladao svijetom od devedesetih. utrka za (kratkorocnim) profitom dovodi do napuhavanja vrijednosti dionica, banke u utrci za sto vecom dividendom dionicarima i bonusima managementa potpuno zanemaruju rizicnost ulaganja jer znaju da ce ih, kada zagusti, drzave spasavati u strahu od potpunog gospodarskog kolapsa. i s te strane gledano, banke se ponasaju potpuno racionalno :-(