Bitka za Badel 1862

Meteor lobira kod sindikata, Stanić planira i zapošljavanja

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Svjetlan Stanić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Svjetlan Stanić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Svjetlan Stanić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Svjetlan Stanić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Svjetlan Stanić
02.06.2016.
u 12:10
Meteor ima oko 200 milijuna kuna prihoda, Slovaci oko 750 milijuna, Zadro oko 1,2 milijarde, a Stanić grupa više od 2,8 milijardi kuna
Pogledaj originalni članak

Sudeći prema prvim reakcijama ulagača na tvrtke koje država prodaje, drugi, veći krug privatizacije mogao bi razbiti bojazni građana stvorene privatizacijom 90-ih i početkom novog tisućljeća.

Za Končar je predano čak 13 ponuda s početnom cijenom od 670 kuna po dionici, a za Badel 1862 vodi se bitka među četiri ponuđača koji u nastojanju da ga preuzmu koriste i pomalo kontroverzna sredstva.

Specifičan proces

Tako je u utorak Meteor grupa predstavnicima sindikata koji djeluju u Badelu prezentirala svoju ponudu. Uključuje ulaganja od 200 milijuna kuna kroz dokapitalizaciju tvrtke i otkup dugova poput kredita NLB banci od 6,5 milijuna eura. Stanić grupa iza koje stoji Svjetlan Stanić, Marinko Zadro s Oštrc grupom te slovačka tvrtka St. Nicolaus nisu imali priliku sindikatima prezentirati svoje ponude pa se u tim tvrtkama čude zašto su sindikati odlučili podržati Meteor grupu. Da im se Meteorov prijedlog iza kojeg stoje Ante Raspudić i bivši prvi čovjek Konzuma Darko Knez čini prihvatljiv potvrdio nam je sindikalist Šime Orešković iz PPDIV-a koji priznaje i da su sindikati poslali pismo upravi u kojem izražavaju potporu jednom ponuđaču iako ostale ponude nisu vidjeli.

– Rado bismo čuli i ostale ponude, ali ono što smo čuli od Meteora zadovoljava nas jer govore o dokapitalizaciji dovoljnoj da tvrtka stane na noge, a i o zadržavanju radnika – kaže Orešković koji je istaknuo da Meteor već pregovara s bankama te da im je dao jamstvo da će odlično surađivati s najvećim distributerima poput Agrokora, Atlantic grupe i Roto prometa. Proces privatizacije Badela 1862 specifičan je po tome što se odvija unutar predstečajne nagodbe pa će uprava predložiti državi odnosno CEPR-u s kojim tvrtkama nastaviti pregovore i koga pozvati da dade obvezujuću ponudu. Zato pismo iz sindikata može utjecati na ravnopravnost položaja natjecatelja za Badel.

Stabilni uz gubitke

Badelu su potrebna velika ulaganja, a kompanija ima više od 655 milijuna kuna kratkoročnih obveza koje se moraju servisirati. Iako je poslovanje stabilizirano, tvrtka i dalje bilježi gubitke. Meteor je lani imao oko 200 milijuna kuna prihoda u tri tvrtke pa su zapravo obećali ulaganja koja su na razini njihova godišnjeg obrtaja. Slovačka tvrtka ima jako iskustvo u sektoru, drži 38 posto domaćeg tržišta i ima stabilne prihode od oko 950 milijuna kuna, a Marinko Zadro i njegovo carstvo koje uključuje šećerane i Dalmacijavino stvara prihode od 1,2 milijarde kuna godišnje i posluje u plusu. Stanić grupa, koja je od Agrokora preuzela Juicy, lani je ostvarila više od 2,8 milijardi kuna prihoda.

– Uvjeren sam da je naša ponuda najbolja za Badel jer osigurava stabilnost poslovanja i vraćanje nagomilanih obveza. Stanić grupa garantira zadržavanje svih zaposlenika Badela i zapošljavanje novih te zadržavanje proizvodnje u pogonima u Zagrebu. Badel Stanić grupi donosi ozbiljan ulazak u proizvodnju alkoholnih pića, dok Stanić Badel daje stabilnost, investicijski potencijal i tim za distribuciju u regiji. Financijski smo stabilni i imamo snage i znanja podići ukupno poslovanje Badela 1862 na višu razinu. – poručio je Svjetlan Stanić.     

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.