Preuzimanje Ine

Mirovinci kupuju dionice Ine, Adris se još nije uključio

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
Mirovinci kupuju dionice Ine, Adris se još nije uključio
14.12.2010.
u 12:51
Mali dioničar koji je 2006. u IPO-u kupio dionice za 38.000 kuna mogao je danas prodajom zaraditi 24.000 kuna
Pogledaj originalni članak

Nakon više od tjedan dana danas je deblokirano trgovanje dionicama Ine i u startu su dani nalozi za kupnju po cijeni većoj od 2800 kuna, koliko je ponudio MOL prije dva tjedna za otkup dionica od malih dioničara. Dogodilo se što se i očekivalo, domaći ulagači uključili su se u kupnju dionica Ine kako bi spriječili MOL da stekne više od 50 posto vlasničkog udjela u Ini. Cijena se tijekom dana zadržavala na razini od 2830 kuna.

Jesu li spavači prodali?

Tako je mali dioničar koji je kupio u IPO-u dionice Ine 2006. godine za najviše 38.000 kuna za 22 dionice mogao današnjom prodajom zaraditi oko 24 tisuće kuna. Ali samo ako je to propustio učiniti prije krize jer je početkom 2007. godine cijena prešla razinu od 3000 kuna, no u krizi pala i ispod 1000 kuna. Mirovinski fondovi i Adris već su najavili da će se uključiti u kupnju dionica Ine. No, kako doznajemo, Adris se nije uključio u kupnju iako su još prije neki dan njegovi predstavnici imali sastanak s predstavnicima Vlade i Hanfe. Naloge za kupnju davali su mirovinci po cijeni od 2830 kuna, no ne može se znati je li to i netko činio uime MOL-a. Naime, MOL nema pravo davati naloge za kupnju na burzi jer, kako je i obavijestio Hanfu, napismeno će malim ulagačima ponuditi otkup po cijeni od 2800 kuna. Ali može netko u njegovo ime, čemu bi Hanfa teško mogla ući u trag. Također još nije poznato je li MOL i prije preko tzv. spavača stekao dovoljan broj dionica koji mu osiguravaju većinski udjel u Ini.

Adris rezervna varijanta

Drugačiji udjel vlasništva u Ini u odnosu na sadašnji mogao bi se znati do kraja tjedna, kada SKDD provede namiru nad danim nalozima za kupnju. Prvi trag da su domaći ulagači stekli dionice vidjet će se prema udjelu mirovinskih fondova. Očekivanja su analitičara da bi cijena Inine dionice mogla porasti i iznad 2830 kuna. 
– Ako se nastavi natjecanje u stjecanju vlasništva, cijena će rasti – kaže Vilim Klemen iz Momentum brokera.

>>Kretanje cijena dionice Ine od 2006.

Petar Brkić iz Abacus brokera misli da će se cijena zaustaviti na 2830 kuna. Pretpostaviti je da mirovinci imaju neku računicu o tome koja će im biti zadnja cijena koju mogu ponuditi za Ininu dionicu i do koje razine će rasti, odnosno koliko bi mogli zaraditi. Jer oni se kao institucionalni ulagači koji raspolažu tuđim novcem isključivo moraju voditi ciljem bolje zarade. Što se tiče Adrisa, nagađanja su da postoje dogovori s Vladom da ta tvrtka bude spremna ponuditi i višu cijenu ako se uoči da bi netko za MOL ponudio cijenu višu od one mirovinaca. Inače, Vlada je bila predložila u NO Ine osobu iz Adrisa, a potvrda novog NO-a Ine bit će 17. siječnja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

JA
jalnus
00:04 15.12.2010.

Jel moguce da MOL proda svoje dionice u toj ludoj potraznji pa da ih poslije kupi po puno nizoj cijeni? Jer ako se to dogodi,onda samo stavite kljuc u bravu i ugasite svjetlo. Jer nema smisla...

Avatar icka79
icka79
01:51 15.12.2010.

Ako igdje vrijedi ono\"kurvina kuća\" onda je to ovdije i sa inom!

QW
qwe
09:40 15.12.2010.

Mirovinski fondovi ulaze u vrlo rizičnu investiciju; ne bih rado bio njihov član! Koji su to fondovi?