Otkupne cijene mlijeka i dalje će diktirati tržište

Mljekare ne popuštaju pritiscima proizvođača

Foto: Arhiv VL
Mljekare ne popuštaju pritiscima proizvođača
10.12.2009.
u 13:18
Unatoč blokadama mljekara koje najavljuju proizvođači, prerađivačka industrija ostaje pri istim otkupnim cijenama mlijeka, priopćili su iz Croatiastočara.
Pogledaj originalni članak

Ukupna vrijednost dnevnog otkupa mlijeka, što će u slučaju blokade biti trošak proizvođača, iznosi više od 5,5 milijuna kuna. Stoga ih pozivamo da u cijelosti sagledaju problematiku i zajedničke interese domaće mliječne industrije, poručili su danas iz Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar seljacima, koji su ovih dana, nezadovoljni otkupnim cijenama mlijeka, najavili i blokadu mljekara.

- Proizvođači mlijeka trebaju biti svjesni kako blokada mljekara ne predstavlja samo blokadu proizvodnje i distribucije mliječnih proizvoda, nego i blokadu otkupa mlijeka - kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

Ističe kako mljekare, njih tridesetak, predvođene najvećima poput Dukata, Vindije i Megglea, ne mogu odstupiti od modela tržišnog formiranja otkupne cijene svježega sirovog mlijeka, što znači da će cijene ostati kako i do sada - oko 2,20 kuna za najvišu kategoriju mlijeka, umjesto 3,20, koliko su na prosvjedima ovih dana tražili seljaci.

Četiri godine do 2008. godine mljekare su proizvođačima mlijeka plaćale cijenu mlijeka koja je bila oko tri posto veća nego prosječna cijena u zemljama EU 25, tvrde u Croatiastočaru.

U 2008. i 2009. godini mljekare plaćaju proizvođačima mlijeka otkupnu cijenu koja je prosječno za nešto više od 10 posto veća od prosječne otkupne cijene u zemljama EU 25. Nažalost, kaže Bobetić, ovo povećanje otkupne cijene mlijeka destabilizira cjelokupni sektor što rezultira enormnim povećanjem uvoza, prije svega trajnih mlijeka za više od 30 milijuna litara godišnje, te eskalacijom povećanja uvoza sireva za više od 60 posto u odnosu na prethodne godine. Istovremeno, prvi put nakon niza godina dolazi do pada izvoza za blizu 10 posto, što je sve posljedica cjenovne nekonkurentnosti sirovine te gotovih proizvoda. 

Dodatno, kao posljedica gospodarske krize u drugoj polovici 2009. bilježi se i značajan pad potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda, dok otkup mlijeka u Hrvatskoj raste. U odnosu na godinu ranije otkup svježega sirovog mlijeka povećan je za gotovo 4 posto u prvih deset mjeseci što prerađivačima mlijeka u uvjetima ugrožene cjenovne konkurentnosti te slabijeg plasmana predstavlja gorući problem.

- Gotovo 80 posto svih vrsta sireva te trajnih mlijeka u Hrvatsku se uvozi iz Njemačke, BiH, Mađarske, Poljske i Češke. Otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci za 20 do 40 posto su više nego u spomenutim zemljama - tvrdi Bobetić.

Kada se sadašnjoj osnovnoj cijeni mlijeka EU standarda, proizvođačima uz tvorničku premiju doda zaštitni dodatak i redovna subvencija, onda je prosječni ukupni prihod domaćeg proizvođača po kg mlijeka za dobrih 50 posto veći nego prosječni prihod EU proizvođača, poručuje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KO
kole26
14:33 10.12.2009.

Ma tom su krivi trgovački lanci koji ucjenjuju i prodaju mlijeko od 4-5 kn. Da se postavi cijena mlijeka 6-7 kn u trgovinama, ali da ta razlika ide prozvođačima. Mlijeko je kao i kruh ono će se prodavati i po 7 kn i nije mi žao ni platiti ga toliko ,ako to dovodi do nekog reda. Kavu platimo 7 kn u kafiću pa nitko ne galami. Ne može netko nešto proizvoditi ako mu se ne isplati. Kod nas se moraju postaviti osnove kalkulacije kako je to u razvijenim zemljama.

IZ
izbrisan
07:30 14.12.2009.

Nije mljekarska industrija adresa na koju se treba pozivati.Njihov je trosak prikupljanje,prerada,pakovanje i distribucija.Najmanje troska u prometu mlijekom ima trgovina,a obire vrhnje.Marze na mlijecne proizvode krecu se i do 40%.Pitam se za koji posao ili za koji ulozen novac i trud.Prvi u proizvodnom lancu zakinuti su stocari,a za njima mljekare.Koliki je samo rok placanja trgovine mljekarskoj industriji,za robu koju dnevno proda za gotovinu?Cijeli sustav postavljen je iz temelja nakaradno.