Rezultati

MOL može zahvaliti Ini na čak polovici operativnog profita

Foto: ''
MOL može zahvaliti Ini na čak polovici operativnog profita
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Gojko Drljača
18.08.2010.
u 16:23
Polugodišnje izvješće Grupe MOL otkriva da je više od polovice operativne dobiti proizašlo iz poslovne konsolidacije i unaprijeđenih Ininih operacija
Pogledaj originalni članak

Mađarska Grupa MOL, vlasnica Ine objavila je polugodišnje izvješće u kojem se pohvalila vrlo visokim rastom dobiti prije oporezivanja, deprecijacije i amortizacije – EBITDA je tako iznosila 159,8 milijardi forinti (rast od +23 posto). MOL-u je još impresivnije, ističe se na samom početku izvješća, u drugom kvartalu rasla operativna dobit, velikih 60 posto u usporedbi s prvim ovogodišnjim kvartalom.

Tečajni gubici

Sveukupno je MOL ipak zabilježio poveliki neto gubitak od 24,2 milijuna forinti, a koji objašnjavaju višim poreznim izdacima (čak 24,7 milijardi forinti) i gubicima na tečajnim razlikama (ukupno 75,8 milijardi forinti pretežito nerealiziranih gubitaka po tečajnim razlikama). Valja znati da je taj neto gubitak od 24,2 milijarde forinti poprilično bolan jer se mora usporediti s profitom od 63,7 milijardi forinti iz prošlogodišnjeg prvog polugodišta.

Ipak, u mađarskom MOL-u očito su zadovoljni jer u izvješću ističu kako su u prvom ovogodišnjem polugodištu u odnosu na lanjsko realizirali dobit (EBITDA) višu 56 posto dok im je operativni profit uvećan 53 posto. Posebno je zanimljivo kako već u uvodnom dijelu svog izvješća mađarski MOL ističe da tako snažan rast operativne dobiti mogu u značajnoj mjeri zahvaliti Ini. Konkretno, čak polovicu rasta operativnog profita pripisuju Ini te poručuju da je "potvrđen naš uspjeh u konsolidaciji otkad smo preuzeli kontrolu menadžmenta prije godinu dana".  Zsolt Hernadi, prvi čovjek MOL-a, izjavio je u izvješću kako je vrlo zadovoljan preuzimanjem kontrole u Ini, unaprijeđenom financijskom pozicijom, projektima organskog rasta i snažnim naporima povećanja učinkovitosti sada uvećane Grupe MOL. Uz to što je više puta naglasio značenje Inina doprinosa rezultatu MOL-a, Hernadi je istaknuo i kako vidi prostora za daljnje povećanje učinkovitosti i izvlačenje maksimalne koristi iz zajedničkih operacija s Inom.

Plinski gubici

Čini se da je trenutačno mađarsko nezadovoljstvo poslovanjem Ine ponajprije usmjereno na Inin trgovinski plinski biznis. U MOL-ovu izvješću, naime, može se pročitati da je ta djelatnost pridonijela gubicima MOL-a. Gubitak na tom Ininom biznisu iznosio je 22,7 milijardi forinti u prvom ovogodišnjem polugodištu. Stoga je MOL kao suvlasnik Ine na sebe uzeo 10,7 milijardi forinti od tog gubitka. Izvjestan je nastavak teških pregovora s vladom o plinskom biznisu.

Zanimljivo je da su u proširenoj MOL grupi poboljšane pozicije neto zaduženosti, što je još jedan od dokaza kvalitete sinergije s Inom.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar guten_tag
guten_tag
19:01 18.08.2010.

ladaniva svaka čast imaš dobre ideje , samo ja bi to prepustio vesni da ona to obavi , onoj što ju istjeraše iz ine kad je upozorila na kriminal , čini mi se da je jedan od ovih bio u nadzornom odboru.

NG
no_game
21:27 18.08.2010.

IVICA RAČAN JE PRODAO INU MAĐARIMA!!!

DO
dobravila
18:56 18.08.2010.

Za to bi Slavko Linić trebao dobiti doživotni zatvor !!