Nadzorni odbor Podravke teško se kompromitirao - tko će ih smijeniti?

Foto: Josip Maljak
Nadzorni odbor Podravke teško se kompromitirao - tko će ih smijeniti?
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Gojko Drljača
28.10.2009.
u 09:37
Ili je većina članova NO-a povezana s upravom ili ne razumiju svoju ulogu u upravljanju Podravkom.
Pogledaj originalni članak

Činjenica da članovi Nadzornog odbora Podravke nisu smijenili uhićene članove Podravkine uprave samo je još jedan dokaz o dubini potonuća hrvatske korporativne kulture. Član NO-a, Darko Tipurić, dekan je Ekonomskog fakulteta te je stoga najodgovorniji za odgoj budućih lidera poslovne zajednice.

A ako Tipurić ne shvaća da je trebalo smijeniti aktualne članove uprave čak prije nego što su uhićeni, onda on više ne samo da ne smije biti dekan - nego više ne smije predavati na bilo kojem fakultetu koji ima veze s obrazovanjem menadžera.

Naime, uhićeni članovi uprave Podravke su prije svog uhićenja javno priznali kako su tajno preko SMS-a uplaćivali enormne iznose na račun Fime Ami, a kako bi pokrili gubitke po margin callu na kredit Merrill Lyncha za kupnju Podravkinih dionica.

Svaki profesor ekonomije trebao bi znati da su takve transakcije bez informiranja skupštine dioničara nešto zbog čega uprava treba odgovarati. Čak nije trebalo ni promišljati posljedice takvog ponašanja uprave, samo priznanje trebalo je biti dovoljno.

Međutim, ili je većina članova NO-a povezana s upravom ili ne razumiju svoju ulogu u upravljanju Podravkom. I jedna i druga mogućnost je zastrašujuća. Pogotovo jer je nepoznato tko može smijeniti kompromitirane članove NO-a!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

TA
tania
11:20 28.10.2009.

i sad jos jasnije postaje zasto nismo u EU. Ne mogu si zamisliti da u Njemackoj ministar gospodarstva bude upoznat s malverzacijama u npr. Henkelu....i da se to godinama sve zataskava....a ovo je ocito samo vrh sante, princip na kojem nam je ocito sve \"funkcioniralo\" sve ove godine. Bravo decki, svaka cast....

UK
Ugo Kajvez
12:15 28.10.2009.

Treba napraviti POTPUNU smijenu vrha uprave i NO ...... i to SVIH, nemoguče je da \"nevini \" nisu znali što se zbiva isto kao i Friščić ....

RO
romictea
10:27 28.10.2009.

Dekanu Tipuricu treba oduzeti i pravo da se deklarira kao ekonomista, on se moze deklariratio samo kako KRIMINALAC.