A U HRVATSKOJ PADA

Najveći investitori iz Hrvatske digli BDP Slovenije za 2 posto

Foto: Pixsell
todorić, tedeschi,
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ivica Todorić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Emil Tedeschi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ante Vlahović
28.11.2014.
u 10:30
Vojko Volk:
 Deficit smo smanjili i rezanjem plaća u državnom sektoru za 12 posto
Pogledaj originalni članak

I dok hrvatski BDP pada 12 kvartala zaredom, onaj u susjednoj Sloveniji raste za dva posto upravo zahvaljujući hrvatskim investitorima. Vojko Volk, slovenski veleposlanik u Hrvatskoj, u intervjuu Lideru rekao je da hrvatske investicije u Sloveniji posljednjih nekoliko godina iznose gotovo milijardu eura te da velik dio rasta BDP-a – od 2 do 2,4 posto – ima uporište upravo u tim investicijama.

Različite barijere

Naši najveći ulagači u Sloveniji su Atlantic grupa Emila Tedeschija, koji je kupio Drogu Kolinsku, Agrokor Ivice Todorića, koji je kupio Mercator, zatim ulaganja LRH Liburnia hotela, koji su preuzeli hotel Metropol.... Slovenski veleposlanik zaključuje da se Hrvati doslovno natječu tko će više uložiti u Sloveniji, što znači da tamo imaju dobru investicijsku klimu. Kada je riječ o slovenskim ulaganjima u Hrvatskoj, onda Volk kaže da su se Slovenci opekli pa su oprezni. Objasnio je da je Slovenija uspjela smanjiti deficit rezanjem plaća u državnom sektoru za 12 posto te kako je to javnim financijama otvorilo velik manevarski prostor. Kao i sanacija državnih banaka, koja je bila skupa, ali Volk kaže da je i to pridonijelo rastu. Upozorio je da je politika koja se temelji na većem ubiranju poreza poražena u samom startu te kako su reforma i reorganizacija pravi put.

– Ne smiju se pravila mijenjati dnevno i agresivno naplaćivati porez. Zato smo s velikom pozornošću pratili Linićeve pokušaje. Dijelom smo to kopirali, ali ne posve. Nismo do gola skinuli poduzetnike – rekao je za Lider Volk i zapravo pogodio srž problema. Ono na što se ulagači u Hrvatskoj najviše žale upravo su porezna presija, česta promjena “pravila igre”, šuma administracije i razne barijere.

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, jednostavno kaže da ulagači investiraju tamo gdje očekuju povrat investicije. U Hrvatskoj taj povrat može biti tek mali ili je posve rizičan.

– Porezni pritisak, šuma pravila, dugotrajno i iscrpljujuće ishođenje dozvola. Sve to tjera investitore – objašnjava Majetić. Jedino u što se u Hrvatskoj isplati ulagati jest turizam, nastavio je, i to zbog geografskog položaja te divne obale i mora.

Jednaki po korupciji

– Naša je vlada u stanju i unatrag mijenjati zakone, klima je potpuno antipoduzetnička – žali se Majetić. Ekonomist Ljubo Jurčić pak objašnjava da hrvatske investicije u Sloveniji nisu mogle podići njihov BDP jer je bila riječ samo o promjeni vlasništva tvrtki. Naše su investicije spasile te tvrtke od bankrota, rekao je Jurčić, te su spriječile pad BDP-a, a sprečavanje pada BDP-a može se tumačiti kao rast.

– Čuvanje pada BDP-a velika je stvar. A investicijska klima stvara se uvjetima za profitabilnu proizvodnju, a ne zakonima – podučio je Jurčić. Uvjeti za profitabilnu proizvodnju pak, nastavio je, ovise o ekonomskoj politici. Pa, ako u strukturi gospodarstva imamo kompanije čije proizvode nitko ne treba – to nije dobro. Veleposlanik Volk Hrvatsku i Sloveniju izjednačava kada je riječ o korupciji. Kaže da Slovenci plaćaju danak korupciji pa ga ne čudi što je u Sloveniji pobijedila stranka koja je nastala dva mjeseca prije izbora i kojoj je glavni ekonomski program bio borba protiv korupcije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

Avatar TvojUjko
TvojUjko
10:58 28.11.2014.

Na takav način 20 godina je rastao i Hrvatski BDP, pa kad smo prodali sve brod tone...

ST
stefj
11:05 28.11.2014.

I onda netko brani ovu vladu? Ekonomsku katastrofu koja nas je zadesila dolaskom ove vlade na vlast neće biti moguće ispraviti godinama, vjerojatno i desetljeće... Ako je investicijska klima loša, ako je porezna presija velika, ako se svaki poduzetnik smatra lopovom, ako su državni službenici povlaštena klasa i ako imate totalno nesposobnu vlast, onda dobijete ovo što imamo u Hrvatskoj. Kapital bježi, mladi, sposobni i stručni bježe, ostaju samo podobni i poslušni koje se bore otjerati još ovo malo poduzetnih odavde... To, naravno, odgovara ovoj vlasti, jer kako bi netko stručan i sposoban mogao glasati za njih? Kako, kada samo gledaju kako nekog takvog zaskočiti i uzeti mu sve što ima... Još je gore ako se netko poduzetan pojavi u državnoj ili javnoj službi, taj je odmah sputavan od svojih kolega i šikaniran unutar sustava jer ima kvari prosjek nerada i neznanja... Slovenci su shvatili da porezna presija i antipoduzetništvo vodi u katastrofu, a ova naša vlada uvjerava nas i dalje u suprotno mada su im ekonomski rezultati katastrofa. Ova vlada duboko vjeruje u poreze, nabili su nam poreza najviše u povijesti i učinili nas potpuno nekonkurentnima ne samo vani, nego i na domaćem tržištu...

CA
CastrumFF
11:08 28.11.2014.

Največji udjel u rasti BDP u Sloveniji je izvoz, koji se u zadnjem kvartalu povečao za 8,2%.