start sezone

Naši kampovi s 5. mjesta po skupoći pali na poželjnije 6.

Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
Naši kampovi s 5. mjesta po skupoći pali na poželjnije 6.
07.04.2012.
u 16:00
Njemački domaćini snažno apeliraju na sunarodnjake da za odmor biraju jeftine domaće kampove
Pogledaj originalni članak

Unatoč poskupljenju od pet posto hrvatski kampovi i ove su godine jeftiniji od glavnih mediteranskih konkurenata. Za odmor u kampovima na hrvatskom Jadranu treba 22 posto manje novca nego, recimo, u Italiji te deset posto manje nego u španjolskim kampovima. Preciznu računicu i usporedbu cijena u 12 europskih zemalja pripremio je njemački autoklub ADAC, koji to za svoje višemilijunsko članstvo tradicionalno radi uoči svake turističke sezone. Hrvatska je u ovoj redovitoj analizi prema visini cijena kampiranja u 2012. svrstana na šesto mjesto, jedno niže nego lani, što bi mogao biti dodatni poticaj dolascima kampista. Konkretno, u našim kampovima dvije odrasle osobe s desetogodišnjim djetetom u prosjeku po noćenju trebaju 36,38 eura (parcela, vozilo, struja, topla voda i pristojba), gotovo deset eura manje nego u Italiji.

Najskuplji godinama

- Talijanski kampovi nisu dizali cijene od lani, ali svejedno su već nekoliko godina zaredom najskuplji u Europi. Francuska je, pak, digla cijene za osam posto prema 2011., a Švicarska čak nešto više od 11 posto. Doduše, to je uglavnom posljedica jakog franka, a u cjelini su europski kampovi prosječno skuplji nego lani za tri posto. Ovogodišnje povećanje cijena nešto je više nego lani, kada je u prosjeku iznosilo 2,5 posto, međutim, još je uvijek niže od prosjeka proteklih nekoliko godina. To je očito posljedica krize i opreznijeg pristupa domaćina prema poskupljenjima. Kako god bilo, 6. mjesto za Hrvatsku vrlo je dobar plasman. Analiza ADAC-a o poboljšanoj cjenovnoj poziciji u odnosu na konkurenciju dolazi, naime, u vrijeme kada većina naših kampova počinje primati prve ovogodišnje goste - ocjenjuje Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske.

Domaćini u hrvatskim kampovima, inače, s optimizmom ulaze u sezonu. Hoće li nadmašiti lanjski rezultat ovisi i o lijepom vremenu, no lani su naši kampovi ostvarili četvrtinu svih turističkih noćenja, a s oko 15,2 milijuna noćenja prebacili su čak i brojke iz posljednjih prijeratnih godina.

Većina gostiju Nijemci

Tradicionalno su, pritom, dominirali gosti s njemačkog govornog područja. U našim je kampovima svako treće noćenje lani bilo noćenje njemačkih turista, a s Austrijancima su zajedno ostvarili 41 posto svih noćenja. Loša je vijest da se nad najbrojnijim, njemačkim turistima nadvija i ponajveći upitnik. Naime, njemački kamp-domaćini snažno apeliraju na sunarodnjake da za odmor izaberu domaće kampove. I sam ADAC ističe da su njemački kampovi, s prosječnom cijenom od 26,60 eura po noćenju, među jeftinijima u Europi. Kampiranje je jeftinije jedino u Mađarskoj i Poljskoj.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LI
Livi
16:55 07.04.2012.

Nas je camping-turizam samo za strance. Tako se mi Hrvati rado usporedujemo u svemu sa cijenama s Europom! Samo nigdje ne mogu naci na kojem smo mjestu u placama.