PAO BROJ SVINJA

Nekontrolirani uvoz bacio na koljena domaće uzgajivače

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Nekontrolirani uvoz bacio na koljena domaće uzgajivače
07.07.2014.
u 12:23
rvatska je prije proizvodila više od milijun, a sada 700 tisuća svinja godišnje, dok je broj krmača smanjen s 220.000 na 110.000
Pogledaj originalni članak

Unatoč tome što je broj svinja prepolovljen u odnosu na prethodne godine, slavonski ih proizvođači na domaćem tržištu ne mogu prodati. Hrvatska je prije proizvodila više od milijun, a sada 700 tisuća svinja godišnje, dok je broj krmača smanjen s 220.000 na 110.000. Istodobno, iz Europe uvozimo gotovo tri milijuna svinja u raznim kategorijama mesa. Ogorčeni svinjogojci govore kako im enorman uvoz nekvalitetnog mesa sve više otežava poslovanje te kako s otkupnom cijenom od svega desetak kuna po kilogramu ne mogu pokriti ni troškove.

- Nekontrolirani uvoz učinio je svoje, i to ne uvoz prema realnim cijenama, nego po nadničkim. Svjedoci smo kako se po velikim trgovačkim centrima nudi svakojako meso za dvadesetak kuna po kilogramu. Mi se u tu cijenu ni uz najbolju volju ne možemo uklopiti – kaže Željko Kurkutović iz Donje Vrbe kod Slavonskog Broda, najveći proizvođač svinjskog mesa u Hrvatskoj u kategoriji OPG-ova.

On je kroz operativni program podigao jednu od najsuvremenijih farmi, u koju je uložio 14 milijuna kuna. Godišnje proizvede oko 15.000 komada svinja, što je gotovo dvostruko manje nego prije kada je imao kooperante s kojima je morao prekinuti suradnju zbog gubitaka izazvanih niskom cijenom mesa i ukidanjem poticaja za tov. Ulazak u EU često se predstavljao novom prilikom za poljoprivredu, ali u primjeru svinjogojaca mogao bi značiti konačan kraj. S ovakvim se teretom uvoznog mesa nisu mogli nositi ni prije, a otvorene granice samo su produbile agoniju.

Proizvođači su nezadovoljni i što u provedbi Zajedničke poljoprivredne politike od 2014. do 2020. godine nema predviđenih poticaja za svinjogojstvo. Po njima, to je još jedna potvrda kako nitko nema sluha za razvoj ruralnih prostora.

- Razinu svinjogojske proizvodnje trebalo bi podići putem financijske pripomoći. Za razliku od Hrvatske, druge zemlje Europske unije pomažu svoje proizvođače. Zar je normalno da mi svinje skuplje prodajemo u Srbiji nego na domaćem tržištu – pita se Marijan Lučić, potpredsjednik središnjeg Saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

>> Mali uzgajivači stoke očajni jer nemaju čime hraniti preživjelo blago

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.