Ribari

Ni ribari neće 60 posto poticaja, čekaju ministrovu zadnju ponudu

Foto: PIXSELL,Arhiva VL
Ni ribari neće 60 posto poticaja, čekaju ministrovu zadnju ponudu
11.03.2010.
u 07:00
- U ribarstvu su poticaji najpošteniji – za kilogram ulovljene ribe ribarima ide 0,35, a prerađivačima 2,50 kuna, kaže M. Kučić
Pogledaj originalni članak

Traktorska je kolona duga osam, a ribarskih brodova i 30 kilometara, prijetili su ovih dana i ribari, kojima je država, kao i seljacima, smanjila poticaje za 40 posto. No, za razliku od prvih, koji su traktorskim barikadama već navikli dobivati svoje, ribari su, poručuju, i dalje kooperativni i neće zatvarati luke, a hoće li oni dobiti što im je obećano, znat će se najkasnije sredinom idućeg tjedna, kada će i iz te branše sjesti za pregovarački stol s resornim ministrom Petrom Čobankovićem.

Ribari zasad ne žele nagađati kako će im država kompenzirati 40 posto uzetog kolača. Za razliku od poljoprivrede, u ribarstvu su, tvrde, poticaji uvijek bili najpošteniji – za kilogram ulovljene ribe ribarima ide 0,35, a prerađivačima 2,50 kuna. Koliko fakturirate, toliko dobijete, kaže i Miro Kučić, predsjednik Udruženja ribarstva i riboprerađivača HGK, ističući kako od ukupnih poljoprivrednih poticaja države ribarskom sektoru ide svega 3 posto, s kapitalnim ulaganjima najviše 5 posto, a izraziti su izvoznici, više od 70 posto.

Ribarstvo je, dodaje, jedina poljoprivredna grana koja je u svim segmentima podigla proizvodnju jer se poticajima koristila za podizanje konkurentnosti. No u vodi do grla sve je teže preživljavati. Gradnju i modernizaciju domaće ribarske flote nije pratila i pripadajuća infrastruktura poput ribarskih luka i istovarnih mjesta te hladnog lanca. Svjetska ekonomska kriza cijenu tune srušila je 40 posto u Japanu, na čije ju tržište uglavnom izvozimo, zbog čega bi trebalo sniziti i ulazne troškove. No, kod uzgajivača tune to je mala plava riba, što izravno pogađa ribare, kaže Kučić.

Ante Fabijanić, predsjednik Ceha ribara pri HOK-u, kaže kako je male ribare obrtnike najteže pogodila neisplata potpora kapitalnim ulaganjima u obnovu i modernizaciju ribarske flote u 2007. i 2008. godini pa duguju na sve strane, a mnogi su i u blokadi. S obzirom na cijeli negativni uzročno-posljedični lanac, puno potražuju i od prerađivača i uzgajivača ribe, i do 2 milijuna kuna, da bi im se priredio novi šok kresanjem poticaja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ZG
zg2012
08:53 11.03.2010.

Dečki, badava Vam argumenti i prijetnje - ribarske brodice ne mogu do Zagreba... Nabavite si 100 traktora pa blokirajte prometnice - jedino tako se stvari dogovaraju s ovom Vladom.

SU
sudac
11:22 11.03.2010.

jbg. decki znam da vam nije lako ali trenutno nikome nije lako, jedina utjeha vam moze biti da ribari u europskim zemljama nemaju ni 2% onoga sto imaju hrvatski ribari, oni mogu samo sanjati da im drzava toliko pomaze kao nasim ribarima

S1
s1504975
12:35 11.03.2010.

Ma sve poticaje treba ukinuti. Neka seljaci sade(rade) ono sto im se isplati!