Zeleni projekt

Niskoenergetska kuća: Ušteda energije, čist okoliš, isplativost...

Foto: Arhivska fotografija
Niskoenergetska kuća: Ušteda energije, čist okoliš, isplativost...
24.09.2012.
u 17:00
Projekt je zamišljen iz perspektive interesenta bez osobitog građevinskog predznanja i iskustva te školski prolazi kroz „checklist” gradnje niskoenergetske kuće
Pogledaj originalni članak

Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG, dosad je  najopsežniji projekt 24sata, jedinstven u Hrvatskoj, a i šire, u kojem će se kroz sljedećih 9-13 mjeseci moći u potpunosti pratiti sve faze gradnje niskoenergetske obiteljske kuće.

Prikupljat će se sve relevantne informacije, od faze planiranja do useljenja, a pritom će na raspolaganju imati znanje i iskustvo arhitekata, projektanata, graditelja i drugih stručnjaka po pitanju zelene i manje zelene gradnje.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj bit će baza informacija o materijalima, izvođačima, te proizvodima i uslugama brojnih tvrtki u Hrvatskoj čija je poslovna orijentacija energetska učinkovitost. Cilj je potaknuti volju za promjenom ustaljenih navika i predstaviti moderna tehnička rješenja koja doprinose zaštiti okoliša te učinkovitoj potrošnji energije, a time i značajnoj uštedi.

Ekološki osviještena obitelj Jelušić gradi svoju obiteljsku kuću, a u zagrebačkoj Dubravi najprije će rušiti postojeći objekt,veliki dio materijala dobivenog rušenjem će reciklirati i ponovo ga koristiti u izgradnji novog objekta. Prilikom izgradnje i uređenja koristit će se inovativni proizvodi na svjetskom i hrvatskom tržištu te će se primjenjivati nova tehnologija u segmentu regulacije topline, reciklaže otpada i otpadnih voda i građevinskog materijala.

Kroz projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG proći će se kroz sve ono s čim se susreće svaki pojedinac koji se odluči za sličan pothvat (od sređivanja dokumentacije i dobivanja financijskih sredstava, odabira majstora i materijala do konačnog useljenja).

Projekt je zamišljen iz perspektive interesenta bez osobitog građevinskog predznanja i iskustva, te školski prolazi kroz „checklist” gradnje niskoenergetske kuće.

Osim na specijaliziranoj stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca, iz tjedna u tjedan i kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i na 24sata TV bit će prikazane faze gradnje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AA
aaaaaaaaaaaa
21:27 24.09.2012.

Vec neko vrijeme uporno trazim neku web stranicu koja u Hrvatskoj nudi montazu sustava kontrolirane ventilacije s korištenjem topline otpadnog zraka no nisam se bas usrecio. Mislim da cu je morati potraziti na njemackim stranicama ili cekati da ovaj projekt kuce udje u tu fazu?? Naletio sam na neku firmu u Padovi koja nudi takve sustave pa ih sutra zovem da vidim sto imaju za reci. Hebiga talijani se vec prilagodjavaju i bacili se u proizvodnju. Treba napraviti forum na tu temu jer danasnji gradjevinari i arhitekti blenu kada im spomenes pasivnu ili niskoenergetsku kucu t.j nemaju blage veze.