Poticanje oporavka

Obama: Kompanijama 100 milijardi dolara poreznih olakšica

Foto: Reuters
Obama: Kompanijama 100 milijardi dolara poreznih olakšica
06.09.2010.
u 12:46
Pravo na Obamine porezne olakšice dobile bi tvrtke koje razvijaju nove tehnologije i čuvaju američka radna mjesta. To će biti prve u nizu mjera koje u cilju bržega gospodarskog oporavka Obamina administracija sprema na jesen.
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama ovaj će tjedan predložiti porezne olakšice za kompanije u vrijednosti 100 milijardi dolara (77 milijardi eura) radi poticanja posrnuloga američkog gospodarskog oporavka koji, kako tvrdi, nije dovoljno brz, prenosi u ponedjeljak list The Washington Post, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Obamina kabineta.

Obama će za lansiranje nove političke inicijative iskoristiti govor koji će održati u srijedu u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio. Američki predsjednik ovaj tjedan putuje u posjet dvjema saveznim državama, Wisconsinu i Ohiju, teško pogođenima recesijom. Pravo na Obamine porezne olakšice dobile bi tvrtke koje razvijaju nove tehnologije i čuvaju američka radna mjesta, a bit će prve u nizu mjera koje u cilju bržega gospodarskog oporavka Obamina administracija sprema na jesen.

Broj nezaposlenih u SAD-u se, naime, opet povećava. U kolovozu je ukinuto 54.000 radnih mjesta, čime se stopa nezaposlenosti u SAD-u povećala na 9,6 posto.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

IM
Ivica_M
16:44 06.09.2010.

USA godišnje troši oko tisuću milijardi dolara na ratove, vojsku i naoružanje. Više nego sve ostale zemlje svijeta zajedno. Kad bi smanjili potrošnju na, recimo, 400 milijardi, USA i bi i dalje bile naveća supersila, a ne bi ekonomski skrahirali. Međutim, organizirana pohlepa je jača od neorganizirane demokracije.

IM
Ivica_M
16:50 06.09.2010.

Onaj tip na slici desno je Obamin \"chief of staff\" - osoba od velikog povjerenja koja sve zna i svemu prisustvuje, a ime mu je Emanuel Israel Rahm. Otac mu je bio izraelski ekstermist - pripadnik zloglasne paravojne organizacije Irgun. Nagradno pitanje - tko je na vlast doveo Obamu i tko zapravo vlada Amerikom? Hint - upište u Google: Emanuel Israel Rahm.

BA
Babaroga
14:42 06.09.2010.

Veliki dio američke javnosti je razočaran činjenicom da su ovi potezi samo produžetak Busheve politike porezne olakšice bogatima koja je i u velikoj mjeri pomogla bacanju zemlje na koljena. Te olakšice su prvo bile uvedene vođene jednostavnom republikanskom premisom da ako daš olakšice bogatima oni će imati više novaca koji će opet reinvestirati u nacionalnu ekonomiju, pa se to nije desilo nego su ga uredno trošili na drugim područjima. Hrpa ekonomskih teoretičara je zahtijevala injekciju socijalizma u sustav, riječi koje se amerikanci redovito plaše, osobito kad im to serviraju postaje poput Fox Newsa. To znači masovne investicije u obnavljanja infrastrukture ( željeznica i cesta ) te poticanje za reinvestiranje u tešku industriju koja je skoro sva izašla van u Kinu i ostale zemlje. SAD kao zemlja je osuđen da ekonomski samo pada.