delegacija eu u rh

Obustava antidampinških mjera na uvoz bešavnih cijevi iz Hrvatske

Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
Obustava antidampinških mjera na uvoz bešavnih cijevi iz Hrvatske
06.07.2012.
u 14:20
Takva je odluka donesena nakon što je istragom koju je provela Europska komisija zaključeno da situacija vezana uz uvoz iz Hrvatske opravdava obustavu mjera
Pogledaj originalni članak

– Slijedom prijedloga Europske komisije, Vijeće Europske unije objavilo je jučer odluku o obustavi antidampinških pristojbi od 29. 5 posto nametnutih 2006. na uvoz određenih bešavnih cijevi iz Hrvatske – priopćila je Delegacija Europske unije u Hrvatskoj.

Navode da je takva odluka donesena nakon što je istragom koju je provela Europska komisija zaključeno da situacija vezana uz uvoz iz Hrvatske opravdava obustavu mjera. U svojoj je ocjeni EK uzeo u obzir situaciju jedinog proizvođača bešavnih cijevi u Hrvatskoj, CMC Sisak.

– Industrija Europske unije podnijela je zahtjev za reviziju isteka u skladu sa svim zakonskim popisima. Zahtjev je podnesen unutar predviđenog roka i sadržavao je dostatan broj prima facie dokaza koji ističu vjerojatnost ponavljanja dampinga i povrede ako bi mjere protiv Hrvatske, Rusije i Ukrajine istekle. Sukladno zakonima EU o antidampingu, Europska komisija morala je otvoriti istragu o reviziji isteka kako bi proučila sve činjenice. Tijekom cijele istrage Europska komisija osigurala je potpunu transparentnost u odnosu na hrvatskog izvoznika – piše u priopćenju.

Naime, CMC Sisak prekinuo je proizvodnju krajem 2011. zbog prodaje tvrtke. Istraga je, međutim, utvrdila da mjere protiv proizvođača izvoznika iz Ukrajine i Rusije ostaju na snazi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.