Forbes

Osuđenici i zatvorenici među milijarderima s Forbesove ljestvice

Osuđenici i zatvorenici među milijarderima s Forbesove ljestvice
01.06.2010.
u 09:28
U biranom društvu Forbesovih osuđenih milijardera su i bivši vlasnik ruske naftne kompanije Jukos Mikhail Khodorkovsky i Platon Lebedev, teksaški financijer R. Allen Stanford, talijanski suosnivač Parmalata Calisto Tanzi...
Pogledaj originalni članak

Oni su bogati i "slavni", još uvijek aktualni ili bivši na Forbesovoj ljestvici najbogatijih u svijetu, a sjede iza rešetaka ili se još uvijek smiješe s potjernica. Prema pisanju časopisa Forbes, na njegovoj ih se ljestvici dosad skupio pozamašan broj, a jedan od njih je i Wong Kwong Yu (41) koji je bio jedan od najslavnijih i najbogatijih poduzetnika u Kini. Prije četiri godine taj je milijarder i službeno proglašen najbogatijim KInezom, no prije dva tjedna osuđen je na 14 godina zatvora zbog insajderske trgovine i podmićivanja.

Još jedan azijski milijarder kojemu gori pod nogama je tajlandski bivši premijer Thaksin Shinawatra, optužen za terorizam prošloga tjedna, zbog čega mu prijeti i smrtna kazna. Tajladske vlasti tog tajkuna, koji se obogatio na telekomunikacijama, smatraju odgovornim za raspirivanje antivladinih demonstracija u kojima su poginuli deseci ljudi. A to nije prvi put da Shinawatra, koji je inače u bijegu i sve opovrgava, ima problema sa zakonom. Smijenjen je prije četirii godine s dužnosti premijera, a 2008. u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije. Veći dio njegove imovine oduzet je.

Ta dva tajkuna su samo posljednji optuženi primjerci duge ljestvice prebogatih s onu stranu zakona, a nalazili su se ili se još nalaze na Forbesovoj ljestvici najbogatijih. U biranom društvu Forbesa su i bivši vlasnik ruske naftne kompanije Jukos Mikhail Khodorkovsky i Platon Lebedev, koji su već proveli sedam godina u zatvoru, a sad im se sudi i za nove optužbe. Tu je i R. Allen Stanford, optuženi teksaški financijer kojemu se sudi (ali još nije optužen) za pokretanje 8 milijardi teške Ponzijeve sheme. Talijanski suosnivač Parmalata, Calisto Tanzi, osuđen je na 10 godina zatvora 2008. godine kao “mastermind” najvećeg europskog bankrota. Žalio se, ali mu je žalba odbijena.

Među prijestupnicima s Forbesove liste je narkobos Joaquim Guzman Loera, poznat po nadimku El Chapo ili Kratki, najtraženiji milijarder na svijetu. Raspisana je nagrada od 5 milijuna dolara onome tko da bilo kakvu informaciju koja će dovesti do njegova uhićenja. Kratki se krije već devet godine, nakon što je pobjegao iz zatvorske praonice rublja 2001. Drogu prodaje čak i u bijegu, i to preko kartela Sinaloa i jedan je od najvećih dobavljača kokaina u SAD-u.

Prije njega, na Forbsovoj listi milijardera bio je i narkobos Pablo Eskobar, koji je 1989. godine dospio na sedmo mjesto najbogatijih ljudi na svijetu s 25 milijardi dolara.

Obitelj Uzan iz Turske 2001. bila je teška 1,6 milijardi dolara. U travnju ove godine Cem Uzan dobio je 23 godine zatvora zbog ozbiljnih optužbi za prijevare i podmićivanje, no krije se u Francuskoj. Od 2004. obitelj je skinuta s Forbesove liste, nakon što joj je turska vlada srezala carstvo od čak 200 kompanija kako bi naplatila 5,9 milijardi dolara duga.

Neki su s Forbesove ljestvice najbogatijih već i odslužili zatvorsku kaznu poput kraljice kuhinje Marthe Stewart, koja je provela pet mjeseci u zatvoru zbog utaje poreza i ometanja pravde, te tajkuna A. Alfreda Taubmana koji je devet mjeseci proveo iza rešetaka zbog namještanja aukcija umjetnina. Oboje se vratilo na Forbesovu ljestvicu najbogatijih. Na posljednjem Forbesovom popusu Taubman ima 1,5 milijardu dolara, čak je napisao knjigu o svojim danima u zatvoru, a M. Stewart je još uvijek multimilijunašica, ali daleko od milijarde.

Među korejskim milijarderima optuženima za prijevaru je i Chey Tae-Won, predsjednik SK Grupe iz Južne Koreje, koja je treći po veličini konglomerat po imovini. Sljedeći je predsjednik Samsung Electronica, Lee Kun-Hee, osuđen na temelju optužbi za utaju poreza, a potom pomilovan. Nakon toga vratio se ulozi predsjednika Samsung Electronicsa, jedne od najvećih kompanija elektronike na svijetu. 

Ima ih još - a, najvjerojatnije, prije nego što Forbes objavi novu ljestvicu, stići će i novi!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.