ugljanski škver

Otpušteni radnici: Nauta Lamjana poslužila je za pranje novca

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nauta Lamjana
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nauta Lamjana
03.06.2014.
u 11:12
Stečaj se provodi nezakonito i treba ga zamrznuti do okončanja sudskog postupka. Prvo su na stečajnom ročištu govorili o dugu od oko 70 milijuna kuna, a sada se govori o više od 300 milijuna kuna, kaže Mario Košta
Pogledaj originalni članak

Nauta Lamjana, brodogradilište s otoka Ugljana, i dalje radi iako je stečajni upravitelj Alein Khan najavljivao da će škver biti likvidiran 1. lipnja. Mi smo i tvrdili da će raditi jer posla ima. Nažalost, od 42 radnika na poslu ih je ostalo samo 21. Posla ima i za više od 42 radnika, no stečajni upravitelj ih ne zapošljava. Iako je njegov ciničan odnos njegova stvar, mi smo uvjereni da je postavljen za stečajnog upravitelja da bi škver ostao bez koncesije. Više je tvrtki zainteresirano za investiranje u Lamjanu i dodatno zapošljavanje i tražimo od Vlade da ne dopusti da se brodogradilištu ukine koncesija jer tu ima mjesta za 200 radnika, rečeno je ovo na prosvjednom skupu otpuštenih radnika Naute Lamjane koji su ponovno pozvali DORH da istraži slučaj Lamjana.

– Lamjana je došla u stečaj na temelju fiktivnog kredita od  od sedam milijuna kuna, od čega ni kuna nije ušla u brodogradilište. Tri su osobe pod istragom zbog gospodarsko-pravosudnog kriminala u Lamjani. Nauta Lamjana poslužila je za pranje novca, a umjesto brodogradilišta htjeli su graditi apartmane – rekao je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija. Sindikalni povjerenik Mario Košta istaknuo je da Erste banka diktira stečajni postupak iako nisu stečajni vjerovnici.

– Stečaj se provodi nezakonito i treba ga zamrznuti do okončanja sudskog postupka. Prvo su na stečajnom ročištu govorili o dugu od oko 70 milijuna kuna, a sada se govori o više od 300 milijuna kuna. U elaboratu su procijenili da zemljište vrijedi oko 300.000 eura, a u stečajnom potraživanju zemljište vrijedi oko 34 milijuna eura. To je nevjerojatno i potpuno nezakonito. Sve ide u smjeru kao da banka upravlja stečajnim postupkom, a radnici su nadglasani. Sutkinju koja vodi slučaj u niz navrata upozorili smo na nezakonitosti, no unatoč obećanjima nikakva istraga nije pokrenuta. Tu su krediti davani po principu "pola pijem pola Šarcu dajem", a mi smo završili na ulici – rekao je Mario Košta.

>>Uhićen bivši direktor Naute Lamjane

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.