gdje je d. paripović

Pad Meteora: Kralj javno-privatnog partnerstva sam i slomljen!

Foto: 'Vladimir Mrak/Varazdinske vijest'
'04.04.2011., Varazdin - Dusko Paripovic, bivsi direktor Meteor grupe. Photo: Vladimir Mrak/Varazdinske vijesti/HaloPix/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
'20.09.2012., Zagreb - Sabor RH nastavio je danas 5. sjednicu. Radimir Cacic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
'18.09.2012., Koprivnica - Izgradnja stambeno poslovnog prostora na Varazdinskoj cesti. Izvodjac radova je varazdinska tvrtka Meteor grupa, ciji je bivsi vlasnik i direktor Dusko Paripovic uhicen zbog
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
'26.04.2012., Varazdin - Sjediste gradjevinske tvrtke Meteor grupa u vlasnistvu Duska Paripovica koja je otisla u stecaj. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'jurinema'
'za varazdin 26.10.2006....varazdin.... meteor....otvaranje....pogon....paripovic(skroz lijevo)...slobodna zona snimio marko jurinec'
23.09.2012.
u 22:00
Građevinsko carstvo Duška Paripovića procvalo je u poslovima u kojima je on bio privatni partner, 
a tadašnji varaždinski župan javni. I onda je propalo
Pogledaj originalni članak

Duško Paripović ostao je sam. Sjedi u sobici istražnoga odjela zatvora u Varaždinu i šuti. Slomljen čovjek, kažu. U varaždinskim odvjetničkim krugovima čude se da još nikoga nije angažirao za branitelja.

“Kolo od sreće...”

O čemu sada razmišlja dojučerašnji gazda propale Meteor grupe, jednog od najvećih privatnih poslovnih carstava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, neokrunjeni kralj javno-privatnog partnerstva, čije je ime svojedobno upisano u Zlatnu knjigu najuspješnijih hrvatskih poduzetnika? O Gundulićevu “kolu od sreće”, u čemu je pogriješio da se nađe “doli”? Ili o tome zašto su ga napustili politički zaštitnici za čijeg je vakta njegov biznis procvao?

Rodom iz srpskog dijela Bosne i Hercegovine, Paripović je u Varaždin došao s titulom profesora obrane i zaštite. Tvrtku Meteor osniva u prosincu 1990. godine kapitalom – kako je kasnije govorio – dviju profesorskih plaća. Supruga mu i danas radi u jednoj gradskoj školi. Bila je to, zapravo, mala trgovina koja se bavila prodajom opreme za centralno grijanje te plinske, vodovodne, kanalizacijske i električne instalacije. Imala je jednog zaposlenika i 16 četvornih metara poslovnog prostora.

Posao napreduje nakon što Meteor dobiva zastupstvo njemačkoga Vaillanta pa se područje trgovanja širi na cijelu Hrvatsku. No, prvi je ozbiljan novac navodno stekao potkraj 90-ih, kada kupuje propalu varaždinsku ciglanu Dubravku. Mnogi su kamioni pretovareni ciglom, kažu, otišli put Republike Srpske i vratili se puni para. Kako god bilo, uskoro je svima očit skok Meteora na višu razvojnu stepenicu.

U prosincu 2003. godine Paripović je obljetničarski otvorio poslovni centar blizu gradskog središta, na prostoru od 4300 kvadrata i sa 100 parkirališnih mjesta. Taman je došlo do smjene vlasti u Hrvatskoj i na otvorenje su mu došli saborski zastupnici, lokalni čelnici, pa čak i pomoćnik novog ministra financija Mate Crkvenca. Ne samo to; Paripović uskoro počinje širiti poslovanje izvan djelokruga trgovine. Ulazi u automobilski biznis, proizvodnju građevinskog materijala i u ono što će ga proslaviti na nacionalnoj sceni – graditeljstvo.

Godine 2004. negdašnji dućančić s bojlerima i vodovodnim cijevima prerasta u Meteor grupu, konglomerat s četiri tvrtke. Stvar postaje ozbiljna, ambicije eksponencijalno rastu. Paripovićev ulazak u građevinarstvo bio je, bez sumnje, vizionarski potez. Kao da je znao da će varaždinskim županom dogodine postati Radimir Čačić i da će njegov glavni projekt biti gradnja ili dogradnja 30-ak škola i dvorana prema modelu javno-privatnoga partnerstva, projekt težak gotovo milijardu kuna. Ugovori su sklapani 2006. i 2007. godine. Na dnu dokumenata s lijeve strane potpisan je Čačić uime Županije kao javnog partnera, a s desne je strane Paripovićev potpis, potpis privatnog partnera. Njegova Meteor grupa dobila je posao obnove zgrade županijskoga sjedišta i dogradnje 20-ak škola. Posao iz snova za svakog građevinara.

– Pazite, ima proizvodnju cigle i betona, ima dućane s pipama, WC školjkama i kabelima i ima naklonost vlasti. Zaokružen krug za poslovni uspjeh – reći će jedan od kritičara Čačićeva JPP-a u Varaždinu, koji tvrdi kako je to idealna pozicija za razne manipulacije.

– Nitko nije kontrolirao kakav je materijal Meteor grupa ugradila, a kakav je naplatila, a imam razloga sumnjati da je u školama isto ono što je specificirano u projektima. Nastala razlika? Nemam dokaza da je završila tamo gdje nije smjela – spekulira naš sugovornik, koji je dobro upoznat s tamošnjom političkom i gospodarskom situacijom.

Zanimljiv je politički kontekst u kojemu počinje realizacija JPP-a u Varaždinskoj županiji. Čačić 2007. godine ističe kandidaturu za premijera i cijele godine vodi prvu personaliziranu predizbornu kampanju u Hrvatskoj te hodočasti zemljom. HNS je, službeno, na tu kampanju potrošio devet milijuna kuna, ali su se pojavile procjene da je “turneja” morala stajati mnogo više.

Operacija izvlačenja imovine


Je li se aktualni potpredsjednik Vlade tada koristio crnim fondom, kao što se – doznali smo post festum – koristio HDZ i je li JPP sudjelovao u punjenju toga fonda, ostaje tek na razini teze koju se naši sugovornici usude izreći samo iz lagodne pozicije anonimnosti. No, nema nikakve sumnje da je Paripović “vratio” dio “duga” svome “javnom partneru”. Meteor grupa našla se na popisu donatora HNS-a i 2010. godine transparentno je u stranačku blagajnu uplatila 20.000 kuna. Tada Čačić više nije župan. Smijenjen je u lipnju 2008. godine, nakon što se posložila koalicija HDZ-HSS-HSLS i nakon što su dvojica županijskih vijećnika HNS-a odbjegla iz stranke. Smjena je obrazložena dvjema stvarima. Prvo, programom JPP-a na leđa županije nasuo je teret koji ona neće moći podnijeti i drugo – trošio je županijski novac za promociju HNS-a. Branio se tvrdnjom da je njegovo smjenjivanje rezultat političke trgovine.

A što tada radi junak naše priče Duško Paripović? Sa sigurnim poslom u džepu hrpimice ulazi u građevinske projekte. Popis referenca na službenim internetskim stranicama Meteor grupe impozantan je. Tu su poslovno-stambene zgrade, stanice za tehnički pregled, poslovni centri, proizvodne hale, zadružni domovi... Poslovanje na tržištu bez “javnog partnera” i sigurnog plaćanja pokazalo se prevelikim zalogajem.

– Platili smo ceh razvoja, pokleknuli pred činjenicom da smo u teškim gospodarskim uvjetima odlučili reinvestirati dobit umjesto da je zadržimo. To nas je, u kombinaciji s padom građevinskih aktivnosti i padom cijene nekretnina, dovelo do ove situacije – izjavio je Paripović u svibnju ove godine, nakon što je nad Meteor grupom proglašen stečaj.

Međutim, prešutio je da je za takav razvoj situacije znao već mjesecima i da je poduzeo korake da dio imovine izvuče iz stečajne mase i zadrži za sebe. Operacija je počela još zimus osnivanjem novih četiriju tvrtki na koje su prebačeni oprema, pokretnine i dugovi vjerovnicima. U ožujku je njegova 21-godišnja kći, studentica, osnovala tvrtku Meteor grupa – privatno partnerstvo, na koju je tata prebacio udjele iz JPP-a. Vjerovnicima se sve to nije svidjelo, pa su podnijeli kaznene prijave. Paripović je uhićen prošli tjedan i određen mu je jednomjesečni pritvor. Osumnjičen je da si je prodavao nekretnine Meteor grupe ispod cijene i tako stekao korist od oko pet milijuna kuna. Tereti ga se i da je namjerno državu oštetio za 15 milijuna kuna neplaćenih doprinosa. U policiji sumnjaju da su malverzacije teške i više od 40 milijuna kuna te nastavljaju istragu.

– Gdje su sada svi oni koji su rezali vrpce na mojim gradilištima, pa bili smo partneri, i oni su od mene imali koristi – misli si možda Paripović u sobici istražnoga zatvora u Varaždinu.

Hoće li svoje misli podijeliti s istražiteljima?

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

AU
autoritet
22:53 23.09.2012.

G. Paripović je mogao Čačićevim stopama - nakon poslovne propasti ući u politiku i postati velevažni potpredsjednik vlade.

Avatar tkozna
tkozna
22:53 23.09.2012.

Tko zna tko je slijedeči! Nebu dobro, Bara nebu!

MC
mcmarko
22:28 23.09.2012.

tako se to radi, osnuj firmu, sliži se s političarima, nešto zaradi, malo doniraj, kad brod počne tonuti lovu prebaci djeci, firmu u stečaj i baj, baj. sada bi kao što kažem kompletna obitelj, i svi koji su s njim poslovali na ime duga ostali goli i bosi. ništa im ne bi ostalo.